Bez „studenej vojny“ Čína čoskoro predbehne USA (John Hayward)
29 | 12 | 2020 I Diana Zaťková

Komentár Johna Haywarda (Breitbart)


Čínsky štátny denník Global Times v nedeľu oslavoval, že pokiaľ Spojené štáty nezačnú s Čínou novú „studenú vojnu“, wuhanský koronavírus zaručí americký pokles a v nasledujúcom desaťročí sa Čína stane dominantnou svetovou mocnosťou, zamýšľa sa pre portál Breitbart redaktor John Hayward.


Global Times citoval správu z Centra pre ekonomický a podnikový výskum vo Veľkej Británii, ktorá dospela k záveru, že Čína síce pandémiou utrpela, ale USA utrpeli oveľa viac. Na úplné obnovenie svojej ekonomiky budú potrebovať oveľa viac času, takže najväčšou ekonomikou na svete do roku 2028 by sa mala stať práve Čína.

Čínski redaktori niekoľkokrát naznačili, že aj táto predpoveď bola zámerne skreslená, aby sa čínska ekonomika zdala slabšia, ako v skutočnosti je.

Západný svet je podľa nich z tejto možnosti údajne v panike a je odhodlaný sabotovať nadvládu Číny akýmikoľvek potrebnými prostriedkami:

"Najmä v 20. rokoch 20. storočia, keď sa Čína usiluje o rozvoj svojej ekonomiky, sú USA povinné investovať veľa energie do brzdenia tohto procesu. Ohrozenie rozvoja Číny sa v budúcnosti stane neodmysliteľnou stratégiou USA, čo ešte zvýši náklady na rozvoj Číny."

Musk uvažuje o prevode aktív Tesly z dolárov na bitcoiny
Obchodný rok sa Tesle vydaril. Jej snahy boli odmenené zaradením do indexu S&P 500. Vizionár Elon Musk uvažuje o prevedení aktív spoločnosti z dolárov na bitcoiny, píše nemecký portál n-tv.de. Čítať ďalej
29 | 12 | 2020 | Ingrid Vrabcová


"V prvom rade by nás teda nemali ťahať za nos predpovede Západu, že HDP Číny prekoná HDP USA rýchlejšie, ako sa očakávalo. Nemali by sme ľahko uveriť, že čínsky ekonomický rast bude plynulý, a že podceníme ekonomické riziká," zamýšľa sa čínsky Global a dodáva:

"Čína má pred sebou náročnú cestu, ak sa chce transformovať na ekonomiku zameranú na kvalitu. Napríklad nikdy nie je ľahké dosiahnuť technologický prielom. Mali by sme mať odvahu čeliť neúspechom, ale zostať odhodlaní."

"Po druhé, musíme zostať strategicky pokorní a opatrní. Niektoré elity v USA a na Západe dúfajú v „rozhodnú“ strategickú konfrontáciu medzi Čínou a USA. Čína by sa mala v najbližších desaťročiach vyhnúť takýmto konfrontáciám. Pokiaľ Čína neposkytuje USA žiadne šance, nemôžu jednostranne zatvárať dvere bilaterálnej spolupráce."

Povrch 20-eurových bankoviek ochráni špeciálny lak
Ak sa vám budúci rok dostane do rúk 20-eurová bankovka, môžete byť na chvíľku zaskočení. Bankovky budú totiž na pocit oveľa hladšie, pretože ich povrch bude upravený špeciálnym lakom. Budú tak odolnejšie voči poškodeniu, píše rakúsky denník Kronen... Čítať ďalej
29 | 12 | 2020 | Ingrid Vrabcová


"Pokiaľ Čína a USA zostanú mierumilovné a nepôjdu do studenej vojny, vzhľadom na rozvojový potenciál Číny bude čínsky ekonomický rozvoj aj v budúcnosti pokračovať v rýchlejšom raste ako v USA. Toho sa pravicové elity USA obávajú najviac,“ uzavrel Global Times.

Správa Centra pre ekonomický a podnikový výskum (CEBR) dospela k záveru, že Amerika a Európa by mali starostlivo študovať, ako sa čínska ekonomika zotavila z pandémie, a ako rýchlo rastú ďalšie ázijské ekonomiky. Ako ďalší príklad bola uvedená India, ktorá je údajne na dobrej ceste predbehnúť Nemecko a Japonsko, aby sa stali svetovou ekonomikou číslo tri. V čase, keď USA klesnú na dvojku.

„Spravidla sa porovnávame s ostatnými západnými ekonomikami a prichádzame o to, čo je osvedčenou praxou, najmä v rýchlo rastúcich ekonomikách v Ázii,“ napísali autori z CEBRu.

Amerika sa pokúša o globálnu nadvládu, konštatuje Kremeľ
29 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


CEBR predpokladal pre USA do roku 2024 ročný rast 1,9 percenta, potom by sa ešte viac spomalil na 1,6 percenta, zatiaľ čo Čína by mala do roku 2025 rásť na úrovni 5,7 percenta a potom spomaliť na 4,5 percenta.

Autori správy ocenili kombináciu čínskej „centralizovanej kontroly“ v niektorých oblastiach v kombinácii s „voľnou trhovou ekonomikou“. Ocenili tiež jej schopnosť vyrovnať sa s katastrofami, ako je koronavírus, hoci poznamenali, že priemerný Američan bude viac zarábať a bude sa tešiť z vyššej životnej úrovne.

„Na istý čas je hlavnou témou globálnej ekonomiky hospodársky a mäkký boj o moc medzi USA a Čínou. Pandémia Covid-19 a zodpovedajúci ekonomický spad určite zavrhli toto súperenie v prospech Číny,“ uzavrel CEBR.

Švajčiarska virologička radí celoeurópsky lockdown
Obavy zo zmutovaného koronavírusu: Čítať ďalej
29 | 12 | 2020 | Ingrid Vrabcová


Bloomberg News v pondelok poukázal na jednu možnú chybu v čínskom pláne hospodárskej nadvlády - rastúce obavy v dôležitom technologickom sektore, že regulačné orgány Čínskej komunistickej strany (ČKS) využijú protimonopolné vyšetrovania a ďalšie opatrenia na presadenie svojej moci nad miliardármi ako je Jack Ma  jeho Alibaba.

"Čínska vláda vyvíja väčší tlak alebo chce mať väčšiu kontrolu nad technologickými firmami. Stále existuje veľmi veľký tlak na firmy ako Alibaba, Tencent alebo Meituan. Tieto spoločnosti rástli tempom, ktoré Peking považuje za príliš rýchle,“ povedal agentúre Bloomberg riaditeľ správy aktív spoločnosti Amber Hill Capital  Jackson Wong.

Pri rezervácii letenky sa budete musieť preukázať očkovacím pasom
29 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Zdroje agentúry Bloomberg povedali, že ČKS sa nesnaží úplne zničiť miliardárov ako Ma, ale namiesto toho vydať starostlivo kalibrované „veľmi verejné“ pokarhanie, vďaka ktorému si technologickí giganti všimnú, že Peking „stratil trpezlivosť s nadmernou mocou svojich technologických magnátov“.

Pretrvávajúcou otázkou zostáva, či sú opraty politickej kontroly natoľko utiahnuté, že sa prognózy rastu v Číne prejavia skôr, ako sa predpokladalo.

Macron dal francúzskym moslimom dva týždne na to, aby sa vzdali politického islamu
Moslimské skupiny dostali dva týždne na to, aby po sérii teroristických útokov podpísali „Chartu republikánskych hodnôt“ francúzskeho prezidenta Macrona, informuje portál Breitbart. Čítať ďalej
29 | 12 | 2020 | Diana Zaťková