Taraba sa pripojil ku kritike Mikasa i vládneho zámeru
28 | 12 | 2020 I sefredaktor
Nezávislý poslanec Tomáš Taraba sa pripojil ku kritike hlavného hygienika Jána Mikasa, ktorý udelil politikom výnimku z nariadenia, podľa ktorého musia osoby v kontakte s pozitívne testovaným zostať desať dní v karanténe. "Mikas potichu vydal vyhlášku, aby umožnil Covid pozitívnym vládnym poslancom prísť odhlasovať núdzový stav," napísal na FB.

Taraba považuje Mikasov krok za škandalózny, pretože výnimka udelená politikom umožní "hlasovať o ústavnom zákone o núdzovom stave, aby totalitná vláda takto mohla vládnuť do jej konca."

Opozícia vládny zámer zmeniť ústavu a umožniť tak predlžovať výnimočný stav ostro kritizuje. Časť z nej, napríklad Smer-SD vyzýva na bojkot dnešnej schôdze. Koalícia disponuje pohodlnou ústavnou väčšinou 95 hlasov, práve karanténa by však mohla tento počet stlačiť pod 90 hlasov potrebných na prijatie ústavných zmien.

Ak bol niekto v kontakte s pozitívne testovanou osobou na ochorenie COVID-19, musí podľa platnej vyhlášky podpísanej Mikasom zostať v desaťdňovej karanténe. Najskôr na piaty deň sa môže ísť dať otestovať. Hlavný hygienik SR však udelil kľúčovým osobám pre chod štátu výnimku a po tom ako absolvujú päťdňovú karanténu a po otestovaní majú test s negatívnym výsledkom, ju môžu ukončiť.

Výnimka sa vzťahuje na všetkých pracovníkov orgánov štátnej správy a samosprávy a teda aj na poslancov, ktorí majú dnes na mimoriadnej schôdzi parlamentu hlasovať o  zmenách, ktoré by umožnili vláde predĺžovať núdzový stav.