Povinná maturita z matiky nebude, potešil študentov minister
28 | 12 | 2020 I tasr

Povinná maturitná skúška z matematiky nebude. Naďalej zostáva ako voliteľná. V rozhovore pre TASR to uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) s tým, že ju budú výrazným spôsobom podporovať.


"Matematika je všeobecný jazyk, pretože všetky krajiny jej rozumejú a vedia rátať, takže je to niečo, čo nás spája a na druhej strane to prispieva aj k finančnej gramotnosti a k príprave na život," poznamenal šéf rezortu školstva. Ako príklad uviedol skutočnosť, aby si ľudia vedeli vypočítať výplatu a vedeli, čo je hrubá či superhrubá mzda, rovnako, aby si vedeli zobrať pôžičku a vyrátať si úroky.

"Keď sa hovorí o tom, že maturita z matematiky nám vyrieši celý problém s finančnou gramotnosťou, tak to nie je pravda. My sa musíme pozrieť aj na to, ako sa matematika učí, aké má metódy vzdelávania, z akých učebníc sa vzdeláva," poznamenal minister. Tvrdí, že situáciu nezachráni to, aby sa zvýšilo vyučovanie matematiky napríklad o jednu hodinu. Dôležité podľa neho je, aby sa pozrelo na vzdelávanie učiteľov, učebnice, ale aj na to, akým štýlom sa matematika učí.

Požiadavky pedagógov na zlepšenie školstva sú na vedľajšej koľaji
Dlhodobé požiadavky pedagógov na zlepšenie školstva sú odsunuté na vedľajšiu koľaj. Vo veci presunu kompetencií a financovania spod miest a obcí pod ministerstvo školstva nenastal žiaden posun. Pretrváva rozdelenie regionálneho školstva pod správou... Čítať ďalej
28 | 12 | 2020 | tasr


Ministerstvo školstva od školského roka 2020/2021 uvoľnilo jednu disponibilnú hodinu, ktorá bola viazaná na vyučovanie dejepisu. "Rozhodli sme, že sa táto jedna hodina nebude viazať na dejepis, ale ju uvoľníme. Táto hodina je voľná a môžu si rozhodnúť, čo budú v rámci nej vyučovať. Napríklad niektoré školy dávajú namiesto nej matematiku alebo cudzie jazyky," povedal šéf rezortu školstva.

Otázku zavedenia povinnej maturitnej skúšky otvorilo ešte v roku 2019 ministerstvo školstva pod vedením vtedajšej ministerky Martiny Lubyovej (SNS). Rezort vtedy tvrdil, že eviduje požiadavku a nároky vysokých škôl a zamestnávateľov na kvalitnejšie vedomosti a schopnosti absolventov stredných škôl v oblasti matematiky. Poukazoval tiež na to, že by sa mala zaviesť povinná maturita z matematiky pre gymnáziá a vedné STEM odbory (prírodné, technické a lekárske vedy) v dvoch úrovniach – akademickej a aplikovanej.

Maturita už v tretiaku? Bude to možné!
Maturitnú skúšku si budú môcť urobiť aj žiaci v nižšom ročníku, ako je ten štvrtý. Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling v koncoročnom rozhovore pre TASR uviedol, že nevidí dôvod, prečo by si nemohol urobiť študent maturitnú... Čítať ďalej
27 | 12 | 2020 | tasr