Opozícia žiada Mikasovu hlavu a podáva trestné oznámenia
28 | 12 | 2020 I sefredaktor

Spôsob akým vládna koalícia dnes presadila zmenu ústavného zákona umožňujúceho predlžovať núdzový stav vyvolal v radoch opozície búrlivé reakcie.  


Ľuboš Blaha (Smer-SD) na tlačovej konferencii ešte pred hlasovaním avízoval, že opozícia podá trestné oznámenia na hlavného hygienika Jána Mikasa, ktorý udelením výnimiek pre infikovaných poslancov umožnil hlasovanie. "Tak veľmi chcú zakazovať protesty, že boli ochotní zamoriť celý parlament, ohroziť zamestnancov Kancelárie NR SR a ich rodiny a poprieť všetko, čo doteraz hlásali o tom, aký je Covid nebezpečný," konštatoval opozičný poslanec.



"Kým bežných ľudí by za takéto niečo naháňala polícia, Mikas s Matovičom vysielajú Slovákom signál, že všetky ich pravidlá sú vlastne len bič na ľudí a vyvolení ich dodržiavať nemusia. Je to surové, arogantné a nekonečne hlúpe. Odrazu nie je potrebné, aby človek nakazený Covidom ostal doma v karanténe - donedávna to klasifikovali ako trestný čin, ale zrazu to je služba vlasti. Vďaka schválenému zákonu vláda získava možnosť zakazovať protesty, prihrávať si miliónové kšefty bez verejných súťaží, šikanovať lekárov a zdravotníkov a oberať Slovákov o ľudské práv," uviedol Blaha na FB.





Nezávislý poslanec Tomáš Taraba na FB vyhlásil, že hlavný hygienik, ktorý udelením výnimiek infikovaným poslancom umožnil schválenie kontroverzného zákona, je "vládny politik v rukách koalície a nie hygienik na strane zdravia ľudí. Ak neodstúpi, budeme iniciovať jeho odvolanie. Papalášizmus a diktátorstvo tejto vlády potrebujú Mikasa a jeho likvidačné selektívne vyhlášky, ktoré selektívne dávajú výnimky koaličným poslancom, ale likvidujú živobitie jednoduchých ľudí," zdôraznil Taraba.








Opozičný poslanec poukázal na skutočnosť, že keď námestníčka prokuratúry prišla pozitívne testovaná na Covid do práce priniesť spisy, aby nestála robota, premiér jej odkázal, že pôjde dole z hrušky a bude stíhaná za všeobecné ohrozenie nebezpečnou chorobou a keď sa poslanci opozície odmietli preukazovať modrým papierikom v parlamente, podpredseda Šeliga prehlásil, že "nie sú nadľudia" a vyhodil ich z parlamentu.




Europoslanec Milan Uhrík na FB uviedol, že prijaté opatrenia nie sú určené na boj proti epidémii. "Sú stavané skôr na boj proti slobode. Epidémia skôr či neskôr zmizne, ale totalitná a zneužiteľná legislatíva tu pre vládu zostane. Ak by takéto niečo schválila suverénna maďarská alebo poľská vláda, bola by Bruselom okamžite obvinená z podkopávania demokratických procesov. Poslušnej vláde v poslušnej kolónii sa však takéto totalitné maniere voči domorodcom prepáčia", konštatoval Uhrík.