„Matovič je dnes rovnako konfliktný ako bol predtým,“ tvrdí politológ Baboš
28 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Igora Matoviča mnohí predchádzajúci politici, ale aj parlamentní poslanci, za jeho správanie častovali prívlastkom politický šašo. Teraz vládne on sám a opozícia na neho má rovnaký, ba ešte horší, prívlastok.


Určite si veľa Slovákov spomenie na jeho rozličné veľkohubé gestá, protesty či výstrelky ako sypanie peňazí pred rečníckym pultom ale sypanie partnerom v opozícii striekačiek na hlavu. V podstate to všetko malo dva ciele, a to ukázať na kauzy vládnej moci a tiež na seba samého, píše portál hnonline.sk.
Chcel byť dobrým premiérom, ľudia však zatiaľ vnímajú pravý opak

Igor Matovič je v aktívnej politike už celých desať rokov, ale posledných 282 dní bolo v jeho kariére zlomových. Od vstupu na premiérsky post ukázal hneď niekoľko politických obratov. Zatvoril oči pred niektorými kauzami vlastných, ako boli podozrenia s plagiátorstva diplomových prác, vrátane tej jeho. Kým šéfovi SNS Andrejovi Dankovi za jeho plagiát adresoval aj vulgarizmy a vyzýval ho na odchod, pri podobnej blamáži viacerých koaličných partnerov, ale aj jeho samého, celú vec zľahčoval. Plagiáty už neboli dôvodovom na vyvodenie politickej zodpovednosti. Navyše, riešenie pandémie presunul z rúk odborníkov do svojich vlastných a napokon sa pustil do boja s koaličnými partnermi, prezidentkou i médiami. Jeho spolupracovníci pri tom všetkom ale hovoria, že premiér Igor Matovič sa nezmenil. Treba uznať, že to, čo sa jemu a jeho hnutiu OĽaNO podarilo vo februárových voľbách nečakal asi nikto, veď so ziskom vyše 25 % ich Matovič vyhral, čím z trónu zosadil dlhoročného kráľa volieb Roberta Fica.

„Urobil strašnú pekelnú jazdu. Uvidíme, čo si s tým počne,“ okomentoval to vtedy líder SaS Richard Sulík. „Máme tu dedičstvo po Ficovi a ešte sme dostali aj Igora Matoviča. S tým sa budeme tiež musieť nejako vyrovnať,“ povedal pre Hospodárske noviny jeden z jeho bývalých spolupracovníkov. Aj samotný líder Obyčajných vstupoval do obdobia po voľbách s veľkými očakávaniami. „Chcel by som byť dobrým premiérom. Chcem, aby si aj tí voliči, ktorí nás nevolili, povedali, že je to dobrá vláda,“ hovoril krátko po voľbách. Viacerí poslanci, ale aj odborníci sa zhodujú, že na vrcholový post ho vyniesla silná emočná vlna.

„Z toľkej faloše je človeku až nevoľno,“ odkazuje Blaha Matovičovi za jeho status
Matovič a Blaha sú ako toreador a býk v aréne. Keď premiér niečo zverejní na sociálnej sieti, prakticky okamžite na to reaguje aj smerácky poslanec. A nie raz len poriadne útočne, ale aj štipľavo. Rovnako ako v tomto prípade. Čítať ďalej
21 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Odporúčania odborníkov vystriedali politické rozhodnutia jeho samého

Čas ukázal, že to nestačilo. „Verili sme, že dorastie spolu s pandémiou, ktorá očividne niektoré procesy zrýchlila. No, bohužiaľ nie, nedorástol, nepoučil sa a nepochopil, čo je to byť premiérom republiky, ktorá sa zmieta v kríze,“ povedala pre Hospodárske noviny politologička Viera Žúborová. Členovia Matovičovho hnutia aj viacerí opoziční poslanci sa síce premiéra zastávajú, no väzy mu pomaly láme pandémia. „Dostal som podporu od ľudí na boj s korupciou a vyfasoval som k tomu koronu,“ posťažoval sa Matovič len pár dní po nástupe do funkcie. Počas jari ešte nepripúšťal politické tlaky a prízvukoval, že opatrenia sa neprijímajú na základe pocitov, ale názorov najlepších epidemiológov a infektológov v krajine. Počas druhej vlny už však otočil, namiesto expertov sa začali do popredia tlačiť politické rozhodnutia a tlaky začal vyvíjať aj on sám.

Konzílium odborníkov síce formuluje svoje odporúčania, tie pred zavedením do praxe často prejdú zmenami, ktoré vylobujú členovia kabinetu. Na rozdiel od jari však pri tejto vlne rátame nakazených denne na tisíce a obete pribúdajú po desiatkach. Rozdielne výsledky, ale najmä komunikácia s okolím, sa odrazili aj na Matovičovej popularite. Kým ešte v máji mu dôverovalo 48 % populácie, v súčasnosti je to len štvrtina. Taký prudký pád za taký krátky čas nezaznamenal žiaden jeho predchodca. Vinníkov za tento stav ale hľadá premiér okolo seba a často aj v kritike zo strany médií.

Matovič nás parádne zviditeľniť. Nazvanie Sulíka idiotom si všimli aj v Amerike
Zdá sa, že premiér vie ako sa zviditeľniť. Najskôr bral body doma pred voľbami za Počiatkovu vilu v Cannes, potom v európskom parlamente za jeho známu „tlačovku“, a teraz aj v USA, kde si všimli jeho pomenovanie idiotom Richarda... Čítať ďalej
20 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Problém príde, keď si voliči všimnú okolo neho nedotknuteľných ľudí

Spôsob, akým premiér rieši krízu mu pritom vyčítali aj kolegovia na najvyšších miestach. Ozvala sa prezidentka Zuzana Čaputová, ale aj jeho koaliční partneri. „Nemá problém uletieť a politicky neprezieravo a často aj nevyberaným spôsobom zaútočiť na tých, ktorí by mohli byť jeho spojencami,“ vysvetľuje politológ Tomáš Koziak z Vysokej školy politických vied v Kutnej Hore. Podľa politológa Pavla Baboša však tento spôsob komunikácie nie je iný aký Matovič razil predtým. „Vnímam ho ako rovnako konfliktný, orientovaný skôr na poukazovanie na problémy než prinášanie riešení,“ vysvetlil Baboš pre Hospodárske noviny. A ďalší Matovičov paradox. Odkazy politickým partnerom posiela často cez médiá, paradoxne, pričom sám takýto postup kritizuje a apeluje na ostatných, aby to nerobili. „Mal som radšej mlčať, ľudia by si urobili úsudok sami. Ospravedlňujem sa,“ zahlásil ešte pred mesiacom.

Aj na základe toho sa koaliční poslanci následne dohodli, že budú veci riešiť z očí do očí, lenže dlho im to nevydržalo. Výbuch nastal týždeň pred Vianocami, keď Matovič vo vysielaní rádia Expres vyzval ministra hospodárstva Sulíka, aby podal demisiu, pričom svojho koaličného partnera nazval idiotom. Práve spory s lídrom SaS od začiatku jeho vládnutia patria k najvyhrotenejším. Dôvodom nie je nič iné než pandémia a ich rôzne pohľady na riešenie krízy. Konflikt dokonca zašiel tak ďaleko, že premiér pred Vianocami „za trest“ zamietol návrh obnoviť školskú dochádzku pred Vianocami. „Veľký problém pre Matoviča nastane vtedy, keď voliči začnú vnímať, že sa okolo neho začína vytvárať skupina nedotknuteľných našich ľudí, ktorí môžu beztrestne porušovať zákony a parazitovať na štáte,“ uzavrel pre Hospodárske noviny Koziak.

Matovič si nedá pokoj ani počas vlastnej nákazy a útočí na Sulíka a Čaputovú
Premiér Igor Matovič síce oddychuje po pozitívnom koronavírusovom teste v domácej karanténe, statusy ale nevynecháva. V jednom znovu útočí nielen na Sulíka, ale opäť aj na prezidentku. Čítať ďalej
22 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.