Koalícia sa snaží "naškriabať" 90 poslancov na predĺženie núdzového stavu
28 | 12 | 2020 I sefredaktor
Vládnej koalícii reálne hrozí, že zámer prijať na dnešnej mimoriadnej parlamentnej schôdzi opatrenia umožňujúce predlžovať núdzový stav nebude schopná realizovať kvôli maródke spôsobenej koronavírusom. Podľa informácií Aktuality.skje v koaličných radoch viacero pozitivných zákonodarcov z radov SaS či OĽaNO i keď oficiálne nákazu priznala len poslankyňa Romana Tabak.

Núdzový stav bez jeho predĺženia by na Slovensku skončil už 29. decembra. Vláda pritom počíta so súčasným stavom, vrátane zákazu vychádzania, minimálne do 10. januára. Na schválenie ústavného zákona však treba 90 hlasov, pričom koalícia ich má v parlamente celkovo 95.

Vďaka vyhláške hlavného hygienika Jána Mikasa by mohli hlasovať všetci poslanci bez ohľadu na to, či sú alebo nie sú pozitívni na COVID-19. Stačí, aby nemali príznaky a splnili viaceré podmienky, ktoré táto vyhláška obsahuje.

Pozitívni poslanci, ktorí by chceli hlasovať, tak okrem už spomínaného faktu, že musia byť bezpríznakov, musia používať respirátor FFP2 bez výdychového ventilu, používať rukavice a dezinfikovať sa predpísanými prostriedkami. Poslanci totiž spomínanou vyhláškou boli zaradení do skupiny osôb, ktorých výkon práce je nevyhnutný pri riešení mimoriadnych úloh.

Podľa informácií Aktuality.sk je už na tento scenár prichystaná aj rokovacia sála v parlamente. Tu mala vzniknúť oddelená časť pre poslancov, ktorí sú pozitívni, no napriek tomu chcú prísť hlasovať.

Nie je pritom jasné, či súčasné znenie zákona umožňuje jeho opakované predĺženie, ak by nový zákon nebol prijatý. Problém by s tým mali, podľa našich informácií, minimálne v strane Za ľudí. V pondelok ráno to na sociálnej sieti potvrdil aj poslanec tejto strany a predseda parlamentného výboru pre európske záležitosti Tomáš Valášek. Ten označil dnešné hlasovanie za zbytočnú chybu.

„Mám zásadný problém s tým, že hygienik udelil parlamentu výnimku, aby sa hlasovania mohli zúčastniť aj poslanci pozitívni na Covid. Keď do každého iného zamestnania príde nakazený človek, hrozí mu (správne) stihanie - a poslanci môžu? Keď sa politici budú chcieť nabudúce ohradiť voči porušeniam karantény, prečo by ich ľudia mali brať vážne? Vyhodia im na oči, že vodu kážu a víno pijú," upozorňuje.

Podľa Valáška neobstojí ani argument, že je parlament kritickou infraštruktúrou štátu. Pripomína, že poslanci už mesiace vedeli, že dnešná situácia môže vzniknúť. „Hlasovanie je urgentné iba preto, lebo sa to nestihlo skôr. Nie pandémia, nie vyššia moc, ale ľudský faktor rozhodol," poznamenal poslanec Za ľudí.