Blaha vyzval, aby prokurátor zakázal vstup nakazených poslancov. Budú vraj trestne stíhaní
28 | 12 | 2020 I Michal Filek

Poslanec SMER-SD Ľuboš Blaha sa len niekoľko minút pred začiatkom schôdze parlamentu, ktorý má hlasovať o predĺžení núdzového stavu aj za účasti piatich nakazených poslancov, postavil pred kamery. Generálneho prokurátora vyzval, aby zabránil ich vstupu do budovy a neumožnil tak šírenie nákazlivej choroby. "Títo poslanci budú trestne stíhaní a hrozí im odňatie slobody na 10 rokov," uviedol. 


"Včerajšie večerné rozhodnutie Jána Mikasa je takým porušením zákona, že chceme vyzvať generálneho prokurátora, aby zabránil vstúpiť nakazeným poslancom do parlamentu, aby nemohli šíriť nákazlivú chorobu. Nemôžete predsa vyhláškou zbaviť poslancov povinnosti, aby dodržiavali zákon. Trestnoprávnej zodpovednosti poslancov nemôžete zbaviť vyhláškou hlavného hygienika. Títo poslanci budú trestne stíhaní. Ohrozujú kolegov, s ktorými budú v uzavretej miestnosti. Ale aj pracovníkov NR SR. Toto je taká arogancia, akú sme na Slovensku ešte nezažili," uviedol Blaha pred novinármi.

Mikas, podľa neho, umožnil šíriť ľuďom nebezpečnú nákazu. Je to trestný čin počas núdzového stavu s trestnou sadzbou 4 - 10 rokov. "Mikas nechráni zdravie a životy ľudí. On chráni vládu Igora Matoviča, pomáha šíriť pandémiu a pomáha zabíjať ľudí." SMER sa vraj nebude nečinne prizerať, ako sa porušuje zákon, a podá trestné oznámenia.

Raši: Koalícia chce predĺžiť núdzový stav aj za cenu, že nakazia zamestnancov parlamentu
Richard Raši mal pred malou chvíľou tlačovku. Oznámil na nej, že schôdzu NR SR za účasti chorých a infekčných poslancov považuje za šialenstvo a poslanci strany HLAS sa na nej nezúčastnia. Hlavného hygienika Jána Mikasa vyzval, aby odstúpil,... Čítať ďalej
28 | 12 | 2020 | Michal Filek


Vyjadril sa aj k samotnému zákonu, ktorým chce vládna koalícia predĺžiť núdzový stav. "Predĺženie núdzového stavu je prejavom čistého fašizmu. Je to absolútne nevídané v akomkoľvek právnom štáte. Presne týmto spôsobom vládol diktátor Pinochet v Čile mnoho rokov, vďaka tomu, že predlžoval núdzový stav. Prijímajú ho len preto, aby ľuďom mohli zakázať protestovať, lebo sa boja ľudí a aby mohli obchádzať verejné obstarávanie."

Navyše to vraj nie je nevyhnutné. Stačilo len, aby sa chceli dohodnúť s opozíciou. S nimi sa však nikto nebavil.

Do práce s covidom môžu ísť aj lekári, hasiči, policajti a smetiari
Možnosť pracovať aj v prípade pozitívneho testu na ochorenie COVID-19 či kontaktu s pozitívne testovaným sa netýka len prezidentky či politikov, ale aj ďalších predstaviteľov kritickej infraštruktúry. Upozornila na to v reakcii na najnovšiu... Čítať ďalej
28 | 12 | 2020 | tasr