Krajčí sa so Zväzom ambulantných poskytovateľov ešte ani raz nestretol
27 | 12 | 2020 I sita

Zástupcovia Zväzu ambulantných poskytovateľov (ZAP) sa s ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím od jeho nástupu do funkcie nestretli, nerokovali ani nediskutovali. Pre agentúru SITA to uviedla prezidentka zväzu Zuzana Dolinková.


Ak ministra zdravotníctva nezaujímajú problémy ambulantného sektora, tento prístup je z pohľadu ZAP-u výsmechom a ignoráciou rezortu, ktorý v tejto dobe drží spoločnosť nad vodou. Zároveň je to podľa prezidentky zväzu hazardovanie so zdravím občanov.

Ako Dolinková podotkla, správne a efektívne manažovanie pandémie je nepochybne nevyhnutné. Rovnako je však podľa nej dôležité aj manažovanie celého rezortu zdravotníctva, čo nepredstavuje len boj s pandémiou. „Minister od nástupu do funkcie nekomunikuje s odborníkmi naprieč sektorom. Ministerstvo zdravotníctva robí rozhodnutia a legislatívne zmeny bez diskusie s tými, ktorí dennodenne v zdravotníctve pracujú, žijú ním a dokonale poznajú jeho najpálčivejšie problémy,“ konštatovala šéfka ZAP-u.

Prezidentka zväzu zároveň pripomenula, že dlhodobo skúšané, finančne a personálne zanedbané slovenské zdravotníctvo prechádza kritickým obdobím. „Je ťažké hodnotiť uplynulý rok z pohľadu ambulantného sektora, keď zdravotníctvo krváca ako celok,“ uzavrela.

ZAP je najväčšou organizáciou združujúcou a zastupujúcou poskytovateľov ambulantnej zdravotnej starostlivosti. Členmi ZAP-u je vyše 1 700 ambulancií, ktorí poskytujú všeobecnú i špecializovanú zdravotnú starostlivosť pre deti a dospelých, vrátane gynekologických ambulancií.

Internista upozorňuje na chyby v preklade o rizikách vakcíny
Lekár Michal Pijak prostredníctvom svojho facebookového profilu upozornil na nepresné informácie o možných rizikách podávania vakcíny proti koronavírusu, ktoré sú uvedené v príbalovom letáku. Obsiahnuté látky môžu byť nebezpečné pre tehotné ženy,... Čítať ďalej
27 | 12 | 2020 | Michal Filek