Koronavírus spôsobuje "zahmlenie mozgu", tvrdia vedci
27 | 12 | 2020 I Michal Filek
Koronavírus zrejme napáda aj mozog. Doteraz sa predpokladalo, že vírus napáda hlavne dýchacie cesty. Žiaľ, ako informuje portál aktuality.sk, dokáže preniknúť až do mozgu. 





Akutality.sk píšu, že vedci v magazíne Nature Neuroscience zverejnili výsledky svojho skúmania, podľa ktorého u myší vírus dokáže prechádzať cez najlepšiu mozgovú obranu: hematoencefalickú bariéru. S tým môže súvisieť niekoľko príznakov, ktoré sa pri ochorení COVID objavujú: únava a “zahmlenie mysle”.

"Vírus vstupuje do tých buniek, ktoré dokážu nadviazať jeho povrchový proteín S1. Tento proteín je kľúčom, ktorý odomyká vstup vírusu do buniek. Už sám osebe dokáže vyvolávať zápal a spôsobiť poškodenie našich buniek, informujú aktuality.


"V mozgu tento vírusový proteín zrejme spôsobuje uvoľňovanie zápalových chemikálií a produktov," tvrdí William A. Banks, hlavný autor štúdie a profesor medicíny na University of Washington School of Medicine.


Nový koronavírus spustí v mozgu zápalovú reakciu a pacient trpí únavou, zmenou rozumových schopností a zahmlením mysle.

Aktuality informujú, že "takúto reakciu pozoroval vedecký tím pri HIV-víruse a chcel zistiť, či sa podobná objavuje aj v súvislosti s novým koronavírusom. Koronavírus takýmto spôsobom ovplyvňuje mozog aj bez toho, aby doň on alebo jeho bielkovina priamo vstúpili."


„Vieme, že pri infekcii COVID-19 môžu nastať ťažkosti s dýchaním. Jedným dôvodom je infekcia v pľúcach, ale je možné aj iné vysvetlenie: vírus môže vstúpiť do dýchacích centier mozgu a vyvolať tieto problémy,“ tvrdí Banks.

Čím viac sa toho dozvedáme, tým lepšie môžeme reagovať vhodnou liečbou. Je otázne, či sa niekedy o novom koronavíruse dozvieme všetko.

Fico k očkovaniu: „Soudruzi z NDR někde udělali chybu!“
Očkovanie proti COVID-19 sa odštartovalo včera v nitrianskej nemocnici a zareagoval naň aj Robert Fico, ktorý vyzýva, rovnako ako pri testovaní, na dobrovoľnosť. Čítať ďalej
27 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.