Koronakríza priviedla poľského exprezidenta Walesu ku krachu
27 | 12 | 2020 I Ingrid Vrabcová

Lech Walesa, nositeľ Nobelovej ceny mieru, bývalý poľský prezident a jeden z najslávnejších Poliakov, pocítil na vlastnej koži dôsledky koronakrízy, informuje nemecký portál tagessiegel.deWalesa je bez práce a podľa vlastných slov na mizine. V rozhovore pre poľskú televíznu stanicu Polsatnews povedal, že  tento rok nech nikto od neho na Vianoce nečaká žiadne darčeky, pretože zbankrotoval.


V minulosti veľa cestoval a zarábal si na prednáškach, ale "to je už minulosťou," povedal Walesa v súvislosti s pandémiu. Boli časy, keď mal veľa peňazí a aj veľa utrácal. Teraz má prázdne vrecká.


Dnes 77-ročný vyučený elektrikár stál v rokoch 1980 až 1990 na čele odborov Solidarnosc a ako robotnícky líder zohral kľúčovú úlohu v porážke komunistického režimu v Poľsku. V rokoch 1990 až 1995 bol poľským prezidentom.


Je bez práce


Tento rok v júni v rozhovore pre bulvárne noviny „Fakt“ na otázku, ako sa mu darí v čase pandémie, odpovedal, že finančne na tom nie je dobre. Priznal, že mu veľmi chýba cestovanie, lebo na prednáškach zarobil pomerne dobre. Mal uzavretých veľa lukratívnych zmlúv. Teraz sa musí bez toho zaobísť. 


Na otázku, čo by chcel robiť, nositeľ Nobelovej ceny odvetil: „V živote som mal rôzne zamestnania. Bol som elektrikár, mechanik, odborársky predák i prezident krajiny. Mám teda široké spektrum možností.“ 


Zarábal vyše milión zlotých (232-tisíc eur) ročne, a to vďaka prednáškam. V tomto roku ale kvôli koronavírusu už prednášať nemohol. Bývalý poľský prezident priznal, že trpí chronickým nedostatkom peňazí.


Renta prezidenta v Poľsku predstavuje 75 percent z  pôvodného platu. V čistom by Walesovi tak malo zostať 1 500 eur, čo mu podľa jeho slov nestačí na pokrytie jeho výdavkov, a už vôbec to nie je dosť pre jeho manželku. Musí sa rozhýbať, aj keď v jeho veku je cestovanie už vyčerpávajúce, ale nemá na výber. Nemôže ísť predsa po žobraní.


Konferencie online nerobí


Pred vypuknutím pandémie veľa cestoval. Na sociálnych sieťach uverejňoval svoje fotografie z celého sveta. Bol zvyknutý na priame stretnutia, nie na online konferencie.


Bývalý prezident Kwasniewski raz v rozhovore pre DW povedal, že Walesa si už po odchode z prezidentského úradu hľadal prácu. Tvrdil, že peniaze mu nestačia na živobytie. Pozvánky na prednášky, konferencie či možnosti poradenstva mu veľmi pomohli. Ale v čase pandémie sa mnohým ľuďom nedarí a ocitli sa v zložitej situácii. „Treba zaťať zuby a dúfať, že to čoskoro pominie,“ – povedal Walesa.


Spolupráca s tajnou službou mu priťažila


V roku 2016 sa objavili dokumenty, ktoré mali dokazovať, že Walesa bol agentom tajnej služby. Podľa šéfa Úradu pamäti národa (IPN) Lukasza Kaminského sa v súkromných archívoch bývalého ministra vnútra generála Czeslawa Kiszczaka našiel dokument o spolupráci podpísaný Walesom. Úrad, ktorý sa z poverenia štátnej prokuratúry zaoberal spracovaním komunistickej minulosti, potvrdil autentickosť dokumentu.


Samotný Walesa dlhé roky popieral špekulácie, že pod krycím menom Bolek pracoval ako agent pre bezpečnostný aparát. Tvrdil, že dokument nie je pravý. 31. januára 2017 Úrad pamäti národa zverejnil grafologický posudok. Z neho vyplývalo, že v prípade Boleka skutočne išlo o samotného Walesu. Historici vychádzali z toho, že Walesa bol k spolupráci prinútený, aby unikol zatknutiu a ďalším represáliám, dodáva na záver Sven Lemkemeyer na portáli tagessiegel.de.