Čína bude najväčšou ekonomikou sveta skôr, ako si všetci mysleli, tvrdia experti
27 | 12 | 2020 I Marek Molnár

Centrum pre ekonomický a podnikový prieskum (CEBR) očakáva, že čínska ekonomika do roku 2028 prekoná ekonomiku USA, čo je o pol dekády skôr, ako predpovedala v minulosti, informuje portál RT.


Podľa najnovšej správy Centra pre ekonomické a podnikové prieskumy (CEBR) rýchle zotavenie Číny z pandémie Covid-19 bude mať za následok, že v roku 2020 jej ekonomika zažije dvojpercentný nárast, zatiaľ čo tá americká sa zníži o päť percent. Znamená to, že Čína dobieha svojho najväčšieho rivala.

Správa CEBR zároveň naznačuje, že globálny hrubý domáci produkt (HDP) poklesne o 4,4 percenta, čo predstavuje najväčší medziročný pokles od druhej svetovej vojny.

„Veľkou novinkou v tejto predpovedi je rýchlosť rastu čínskej ekonomiky. Očakávame, že sa z nej v priebehu súčasného päťročného plánu (2020 - 25) stane ekonomika s vyššími príjmami. A taktiež očakávame, že predbehne USA o päť rokov skôr, ako sme si mysleli pred rokom,“ uviedol podpredseda CEBR Douglas McWilliams.

Západ očakáva agresívnu hospodársku ofenzívu Číny
Zdá sa, že sa Číne podarilo prekonať pandémiu koronavírusu a jej ekonomika zažíva boom. Západ sa tak v roku 2021 musí pripraviť na agresívnu čínsku hospodársku politiku, píše nemecký portál taz.de. Čítať ďalej
26 | 12 | 2020 | Ingrid Vrabcová


Podiel Číny na globálnom HDP sa údajne zvýšil z 3,6 percenta v roku 2000 na 17,8 percenta v roku 2019 a bude naďalej rásť. Očakáva sa, že krajina prekoná hranicu 12 536 dolárov na obyvateľa, čo jej pomôže vstúpiť do klubu krajín s vysokými príjmami do roku 2023.

Životná úroveň v Číne však údajne zostane nižšia ako v západných krajinách. V USA je pre porovnanie priemerný príjem na obyvateľa 63 000 dolárov.

"Moskva nebude súčasťou pretekov v zbrojení", tvrdí šéf ruského generálneho štábu
Šéf ruského generálneho štábu prehlásil, že Moskva nemá v úmysle pripojiť sa k závodom v zbrojení a oveľa viac sa zaujíma o stabilizáciu sveta, informuje portál RT. Čítať ďalej
26 | 12 | 2020 | Marek Molnár