Čaputová: Vakcína je najlepšou cestou, ako z ťažkej situácie von (AKTUALIZOVANÉ)
27 | 12 | 2020 I Ivan Čeredejev/tasr
Vakcína je najlepšou cestou, ako sa z ťažkej situácie, spôsobenej pandémiou COVID-19, dostať von. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla pred začiatkom nedeľňajšieho očkovania na pracovisku Univerzitnej nemocnice Bratislava v Ružinove. Informovala TASR.

Očkovanie proti ochoreniu COVID-19 sa v nedeľu predpoludním začalo aj v Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB). Ako prvej podali vakcínu prezidentke Zuzane Čaputovej, nasledovali viacerí členovia vlády i Národnej rady SR a tiež bývalý prezident SR Rudolf Schuster. V nedeľu majú očkovať zdravotníkov v prvej línii, a tiež niektorých členov kritickej infraštruktúry.

Prezidentka označila príchod vakcíny a začiatok očkovania za najlepšiu správu, ktorá prišla v súčasnom zložitom období. Priznala, že chápe obavy verejnosti z masovej vakcinácie. Povedala, že takisto sa týmito obavami zaoberala. "Na otázky, ktoré vznikajú, som sa snažila počúvať hlasy odborníkov, ich argumenty, vysvetlenia," uviedla a vyzvala, aby ľudia takisto verili odborníkom. Svoju prítomnosť, rovnako tak prítomnosť zástupcov vlády a Národnej rady SR na začiatku oficiálneho očkovania, označila za výrazný komunikát smerom k verejnosti, že očkovanie je spôsobom, ako stabilizovať situáciu a vrátiť život do normálu.

Prostredníctvom  RT-PCR testov odhalili v sobotu (26. 12.) na Slovensku ďalších 874 pozitívnych na ochorenie COVID-19. Celkovo vykonali 3550 RT-PCR testov. Počet obetí sa zvýšil o 41. Z ochorenia, ktoré spôsobuje nový koronavírus, sa vyliečilo ďalších 2138 pacientov.

Očkovanie na Slovensku pokračuje. Kedy sa dostanete na rad?
Podľa národnej očkovacej stratégie, ktorá je dostupná na webe ministerstva zdravotníctva, je potrebné preočkovať viac ako 60 - 70% populácie. Inak nedosiahneme kolektívnu ochranu spoločnosti. Ako si to teda štát predstavuje? Tému rozpracoval... Čítať ďalej
27 | 12 | 2020 | Michal Filek