Bratislavský primátor v sebe nosí gény básnika a kontroverzného politika
27 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

Najprv architekt a basgitarista skupiny Para, teraz už dva roky aj primátor hlavného mesta. Matúš Vallo, vnuk Miroslava Válka. 


S Bratislavským primátorom sa zhováral web 1.pluska.sk. Z rozsiahleho rozhovoru redakcia HD vybrala nasledujúce pasáže.


Primátor cíti deficit vo svojej práci v téme cyklotrasy: "Určite meškáme s cyklotrasami. Je to naša veľká téma, ale žiaľ sme našli nula projektov na stole, keď sme prišli, takže oddelenie cyklotrás sme budovali od začiatku. Pýtal som sa primátora Trnavy, ktorý je v tomto smere šampión, po akom čase začal stavať prvé cyklotrasy a ten mi povedal, že po 2-3 rokoch od nástupu do funkcie. Verím teda, že sa nám podarí stavať cyklotrasy vo väčšom a čo najskôr. Začiatkom novembra sme už napríklad začali budovať cyklotrasu vo Vrakuni pri Malom Dunaji, ktorá sa po dokončení napojí na cyklotrasu Jurava.


Aj keď sa odpovedi na otázku, či bude kandidovať znovu nepriamo vyhol, vyzerá to tak, že Matúš Vallo chce byť aj v nasledujúcom funkčnom období primátorom: " Rozbehli sme veci, ktoré majú presah na 4 aj 8 rokov, a našou ambíciou je dotiahnuť ich do úspešného výsledku. Ale teraz je ešte skoro odpovedať na túto otázku. Tá práca ma napĺňa a baví a robím so skvelými ľuďmi."

Primátor Matúš Vallo požiadal o zníženie platu, ten mu zostáva v pôvodnej výške
Primátor Bratislavy Matúš Vallo požiadal o zníženie platu, ten mu tak zostáva v pôvodnej výške 6 048 eur. Mestskí poslanci dnes schválili návrh na zníženie platu primátora z dôvodu ekonomických opatrení súvisiacich s ochorením COVID- 19. V súlade s... Čítať ďalej
28 | 05 | 2020 | SITA


Matúš Vallo je architekt a tak sa z titulu svojej funkcie údajne nechce vyjadrovať k developerským projektom. O budúcnosti hlavného mesta hovorí: "Jeden z mojich nosných projektov sú verejné priestory. Urobil som v tomto smere takú malú revolúciu. Často hovorím, že Bratislavčania budú hrdí na svoje mesto a budú sa v ňom cítiť dobre, keď vyjdú na ulicu a uvidia čisté pekné mesto. Verejný priestor musí byť kvalitný. To je dôležité. Keby nebol prišiel covid, boli by dnes už mnohé projekty hotové. Kvôli situácii sa realizácia o tri mesiace posunula, takže začneme na nich pracovať po zime.

Primátor sľubuje obyvateľom i návštevníkom mesta aj zelenšiu Bratislavu: "Spustili sme napríklad projekt 10 000 stromov, ktorý má pomôcť systematickej obnove a udržateľnosti drevín v meste. My sa usilujeme, aby sa aj Bratislavčania, firmy a ambasády zapojili do tohto projektu, lebo kvôli covidu nám v kase chýba 25 miliónov eur. Našli sme našťastie veľkú podporu pre túto myšlienku a už dnes máme finančné prostriedky, aby sme vysadili toľko stromov, ako sme si naplánovali. Je to jeden z našich nosných projektov a teším sa, že sa mu darí."

Primátor Bratislavy Matúš Vallo a predseda vlády Peter Pellegrini rokovali o problémoch hlavného mesta
O problémoch hlavného mesta Bratislavy a ich riešeniach diskutovali dnes predseda vlády Peter Pellegrini a bratislavský primátor Matúš Vallo. Čítať ďalej
20 | 08 | 2019 | SITA


Matúš Vallo má rád Vianoce. "Z detstva si pamätám na stromček s prskavkami. Moji rodičia a aj ja sme vyznávači živého stromčeka s ozajstnými prskavkami a reálnymi sviečkami. Nesmie sa síce vychádzať z miestnosti, kým horia sviečky, ale tá vôňa stromčeka a sviečok je úžasná a nezabudnuteľná, zvlášť, keď je pri stromčeku celá rodina spolu." Najradšej na sviatkoch má to zastavenie sa.  "Mám veľa roboty, vždy som mal, a to vianočné zastavenie sa je veľmi dobrá vec, keď vám nikto nevolá a môžete oddychovať s rodinou."

Málokto vie, že súčasného primátora Bratislavy starý otec bol básnik a svojho času aj minister kultúry Miroslav Válek. "Na deda myslievam, často sa o ňom doma bavíme. Ako rodina sme ocenili aj krásny dokument o ňom, ktorý vznikol pred dvomi rokmi. Strašne by som bol zvedavý na to, čo by mi povedal na to, že som primátor. On skončil vo funkcii v roku 1988, ale ja som ho vždy vnímal ako básnika. Dodnes mám doma jeho zápisník, kde si rukou písal niektoré básne."

Matúš Vallo ma v kancelárii na stene citát  Nelsona Mandelu: "Zdá sa to nemožné, až kým sa to nestane." Sám hovorí, že je to v podstate jeho pracovné motto.

Bratislavský primátor M. Vallo chce založiť politickú stranu
Ak chce bratislavský primátor Matuš Vallo obhájiť svoj primátorský post, podľa nového zákona musí kandidovať za subjekt, ktorý má aspoň 45 členov. Preto chce založiť stranu. Čítať ďalej
27 | 05 | 2020 | Jaroslav Fabok