Babiš sa dal zaočkovať medzi prvými, spolu s vojnovou veteránkou
27 | 12 | 2020 I tasr

V Českej republike a väčšine ďalších krajín Európskej únie sa v nedeľu ráno začalo očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Medzi prvými dostali vakcínu v pražskej Ústrednej vojenskej nemocnici premiér Andrej Babiš a Emília Řepíková, vojnová veteránka a priama účastníčka bojov na Dukle, informovala spravodajská televízia ČT24.


Babiš v tejto súvislosti povedal, že Česko má za sebou najhorší rok vo svojej novodobej histórii a vakcína predstavuje nádej, že sa vrátime do normálneho života.

ČR má podľa neho objednaných celkom 15,9 milióna vakcín pre 8,95 milióna ľudí. Očkovanie potrvá  pravdepodobne deväť mesiacov. Po zdravotníkoch, dôchodcoch a rizikových skupinách obyvateľstva prídu bežní záujemcovia o očkovanie na rad zrejme koncom marca, uviedol Babiš.

Česko podľa neho dostane v decembri a januári 355.000 dávok očkovacej látky. Štát nechce mať zásoby, ale očkovať hneď, ako vakcíny bude mať.

Taraba: Vraj vakcína je dôkaz existencie Boha. Fakt sa toto na tej Krčméryho škole učia?
Veľmi rýchle vyvinutie vakcíny proti koronavírusu, ale najmä začiatok očkovania, vŕta v hlave aj poslancovi parlamentu Tomášovi Tarabovi. Nejasností okolo neho však vidí viacero. Čítať ďalej
27 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


V ČR za sobotu zaznamenali 3024 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Je to o niečo menej ako pred týždňom (3397), vzhľadom na vianočné sviatky a víkendový sa však vykonalo iba 8337 testov. Vyplýva to z najnovších údajov zverejnených v nedeľu ráno na webe českého ministerstva zdravotníctva.

Česko v súčasnosti eviduje 93.714 aktívnych prípadov nákazy. Od začiatku pandémie sa tam nakazilo 670 599 ľudí a počet úmrtí stúpol k nedeľňajšej 08.00 h o 53 na 11 044. Hospitalizovaných je 4226 pacientov, z toho je 637 vo vážnom stave.

Index rizika protiepidemického systému PES, podľa ktorého sa majú riadiť opatrenia proti chorobe COVID-19, v nedeľu klesol z najvyššieho, piateho stupňa na štvrtý. Hodnota indexu sa znížila zo sobotňajších 76 bodov na 71 bodov zo 100, píše Deník N.

Česká republika prešla v nedeľu na najvyšší, piaty stupeň svojho protiepidemického systému PES. Opatrenia, ktoré budú platiť zatiaľ do 10. januára, znamenajú zastavenie prevádzky lyžiarskych vlekov, zákaz nočného vychádzania od 21.00 h do 05.00 h vrátane 31. decembra, či uzavretie väčšiny obchodov.

Očkovanie na Slovensku pokračuje. Kedy sa dostanete na rad?
Podľa národnej očkovacej stratégie, ktorá je dostupná na webe ministerstva zdravotníctva, je potrebné preočkovať viac ako 60 - 70% populácie. Inak nedosiahneme kolektívnu ochranu spoločnosti. Ako si to teda štát predstavuje? Tému rozpracoval... Čítať ďalej
27 | 12 | 2020 | Michal Filek