Na Slovensko dorazili prvé vakcíny na prevenciu ochorenia COVID-19
26 | 12 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Na Slovensko dorazili prvé vakcíny na prevenciu ochorenia COVID-19. Vakcíny boli uskladnené v hlboko mraziacom boxe vo Fakultnej nemocnici Nitra. Informoval o tom na sociálnej sieti Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).


"Riaditeľka štátneho ústavu Zuzana Baťová sa dnes zúčastnila na preberaní prvých vakcín na prevenciu ochorenia COVID-19. Transport aj otvorenie a uskladnenie vakcín prebiehali za prísnych teplotných i bezpečnostných podmienok. Vakcíny boli uskladnené v hlbokomraziacom boxe vo Fakultnej nemocnici Nitra. Konkrétne balenia boli otvorené a liekovky vybrané na rozmrazovanie," uvádza sa ďalej na stránke ŠÚKL.  Celý proces bol vopred organizovaný a naplánovaný - od otvorenia termoboxu po uskladnenie vakcín ubehli menej ako tri minúty. "Môžeme potvrdiť, že všetko je pripravené na očkovanie," informuje ďalej ŠÚKL.

V sobotu by malo doraziť na Slovensko prvých približne 10.000 vakcín. Následne v nedeľu (27. 12.) doobeda sa začne s očkovaním zdravotníkov voči ochoreniu COVID-19 v štyroch nemocniciach, a to v Bratislave, Nitre, Banskej Bystrici a Košiciach.

Vakcína sa podáva v dvoch dávkach do ramena, pričom odstup je 21 dní. Celkovo má Slovensko nakontrahovaných 18 miliónov vakcín. Preočkovať by sa malo 3,3 milióna obyvateľov.

V prvej vlne by mali byť zdravotníci, zamestnanci domovov sociálnych služieb či pracovníci kritickej infraštruktúry. Očkovacia látka bude širokej verejnosti na Slovensku k dispozícii zrejme okolo Veľkej noci na budúci rok.

Okamžitá imunita? Britskí vedci testujú liek, ktorý vám ihneď poskytne protilátky proti Covid-19
Britskí vedci začali testovať nový liek, o ktorom tvrdia, že poskytuje okamžitú imunitu proti Covid-19 a mohol by zachrániť mnoho životov tým, že by sa núdzovo poskytol osobám, ktoré boli vystavené koronavírusu, informuje portál... Čítať ďalej
26 | 12 | 2020 | Marek Molnár