Ďalší milionár zo Smeru. Glváč skončil ako „rakúsky hoteliér“
26 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Bývalý podpredseda Národnej rady a minister obrany Martin Glváč, s ktorým sa spájala aj pikantná konverzácia s Alenou Zsuzsovou, biedu rozhodne netrie. Vlastní hotel v Rakúsku.


Dlhoročný člen Smeru SD Martin Glváč sa priznal k štvorhviezdičkovému atraktívnemu hotelu v rakúskom Kaprune, ktorý predtým patril jeho otcovi Jánovi. Bývalý podpredseda Národnej rady sa k nemu oficiálne priznal až po odchode z aktívnej politiky, informuje portál aktuality.sk.
K lukratívnemu hotelu sa po dlhých rokoch tajností prehlásil až teraz

Hotel Zur Burg. Zdroj: booking.com


Majiteľa významného majetku Štátny register, ktorého cieľom je identifikácia skutočných vlastníkov slovenských firiem odhalil, že jediným konečným užívateľom výhod akciovky spravujúcej štýlový horský hotel Zur Burg v známom rakúskom lyžiarskom stredisku Kaprun je Martin Glváč, bývalý podpredseda Národnej rady za Smer-SD a exčlen parlamentného výboru na kontrolu Vojenského spravodajstva skončil v politike na jeseň 2019. Stalo sa tak po prevalení jeho priateľskej komunikácie cez šifrovacie aplikácie Threema a Viber s Marianom Kočnerom. Ešte skôr ale pobavila Slovensko jeho šteklivá komunikácia s Kočnerovou volavkou Alenou Zsuzsovou.

Martin Glváč je dlhoročným advokátom, ktorý zastával i post ministra obrany, patril medzi najbohatších slovenských politikov. V jeho majetkovom priznaní figurovali lukratívne nehnuteľnosti, vrátane apartmánu v Chorvátsku, šperky či hodinky za desiatky tisíc eur. Ku všetkým majetkom, ktoré bolo možné spojiť s jeho menom, sa ale Glváč nehlásil. Jedným z nich bol aj štvorhviezdičkový hotel v Rakúsku, o ktorom po prvý raz pred médiami hovoril v roku 2010, avšak iba ako jeho budúci dedič.

Kočner z väzenia "utopil" už Jankovskú, Trnku, Šufliarskeho a teraz aj Glváča. Kto bude ďalší?
10 | 11 | 2019 | Gabriel Matta

Takmer prázdny hotel nikoho netrápi, Glváč má vraj sociálne cítenie

Redakcii Plus Jeden deň Glváč vtedy tvrdil, že hotel v atraktívnom prostredí rakúskych Álp, vzdialenom zhruba päť hodín jazdy autom z Bratislavy, vlastní jeho otec Ján Glváč spolu s ďalšími akcionármi. Potvrdil ale aj to, že zariadenie prešlo pred otvorením rozsiahlou rekonštrukciou. pričom Plus jeden deň vyčíslil jej náklady na 2,5 milióna eur. V nasledujúcich rokoch sa k hotelu oficiálne hlásil Glváčov otec Ján, ktorý spoluvlastnil firmu Z.B. spravujúcu hotel. Akcionárkou bola aj advokátka figurujúca vo viacerých spoločnostiach s väzbami na Glváča – Lívia Krnčoková, s ktorou mali spolu v minulosti advokátsku kanceláriu, a ktorej meno sa objavilo aj v miliónovej kauze spojenej s tendrom na prevádzku kompy.

Štvorhviezdičkový hotel známom rakúskom lyžiarskom stredisku Kaprun stojaci pod hradom má podľa Denníka Postoj wellness centrum, bazén a vyše tridsať izieb, pričom recepčná i čašníci hovoria po slovensky. V čase návštevy reportérky konzervatívneho denníka neboli v hoteli takmer žiadni hostia, čo ale vraj nikoho netrápilo. „Majiteľ má sociálne cítenie, takže hotel drží, aj keď je prázdny,“ parafrázovala reportérka zdôvodnenie vtedajšieho šéfa. Ako sa hotelu darí dnes, v čase pandémie koronavírusu, sa možno iba dohadovať.

Ďalší štátny boháč: Bývalý šéf privatizácie Štefan Gavorník vlastní miliónové majetky
Miliónové majetky, ale s nejasným pôvodom, má niekdajší šéf prezídia Fondu národného majetku Štefan Gavorník. Časť jeho firiem navyše mala vo vlastníckej štruktúre schránkovú firmu blízku finančným žralokom z J&T. Čítať ďalej
28 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Glváč je majiteľom firmy, ktorá má každoročne desaťtisícové straty

Firma Z.B. disponuje aktívami vo výške päť miliónov eur, z ktorých 3,2 milióna eur je zaúčtovaných ako pozemky a stavby. Zvláštne ale je, že každoročne končí v strate vo výške desiatok tisíc eur. Glváč v nej figuruje ako jediný majiteľ a jeho otec Ján zostal predsedom predstavenstva. Od roku 2019 sa nemenili ani orgány firmy, kde sú v dozornej rade Andrej Glváč, Jozefa Glváčová a advokátka Krnčoková. V snahe zistiť viac sa Aktuality.sk pokúsili s Glváčom spojiť, no neúspešne. Dlhoročný smerák sa z politiky vytratil po Dušičkách 2019, keď médiá informovali, že si s Kočnerom písali o politike či biznise s pozemkami Čierna Voda a dohadovali sa na osobných stretnutiach. Odvtedy sa bývalý podpredseda parlamentu na verejnosti neobjavuje.

Spomínaná firma Z.B. je však zaujímavá aj v inej súvislosti, pretože sídli na rovnakej adrese ako spoločnosť MIG Real, ktorá stavia v centre Bratislavy jednu z najväčších víl v meste. No a svete div sa, konateľkou MIG Real, stojacej za výstavbou miliónovej nehnuteľnosti v bratislavskom Starom Meste, je od roku 2016 spomínaná advokátka Krnčoková, ktorá mala s Glváčom v minulosti advokátsku kanceláriu. Jediným akcionárom MIG Real je Glváčov dlhoročný kamarát a známy finančník Igor Rattaj, ktorý firmu vlastní cez českú spoločnosť Devereal.

Sklenka na polícii vypovedá o Ficovi. Multimilionár Fiľo sa mu mal zahryznúť do krku
Bývalý sudca Vladimír Sklenka pred vyšetrovateľmi vypovedá o vzťahoch medzi ružomberským multimilionárom Milanom Fiľom a expremiérom Robertom Ficom. Podľa Sklenku sa mal Fiľo v prípade súdneho sporu týkajúceho sa ružomberských papierní Ficovi... Čítať ďalej
03 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok

Nedokončenú vilu stavali spoločnosti s väzbami na Bašternáka

Podľa Krnčokovej bol Štvorpodlažný objekt určený pre zahraničného klienta. Staré Mesto naň vydalo stavebné povolenie v januári 2016 a dokončený mal byť v apríli 2019, ale ešte v novembri 2020 bolo na mieste iba stavenisko a dokončená nebola ani vstupná brána. Vilu mala pôvodne stavať firma Hesit spojená s medzičasom právoplatne odsúdeným daňovým podvodníkom Ladislavom Bašternákom. Hoci dodávateľ stavby sa neskôr zmenil na Bonaire, na stavbe sa objavovali autá patriace Bašternákovej firme s preňho typickým číslom „202“ v evidenčnom čísle vozidla.

Glváč, ktorý roky býval v byte na Tupého ulici pod bratislavskou Kolibou, sa však v minulosti od vily aj firmy MIG Real dištancoval. Na aktuálne otázky Aktulity.sk do uzávierky neodpovedal. Za výstavbou nehnuteľnosti napísanej na firmu Posonium, patriacej Glváčovmu otcovi Jánovi a Glváčovej priateľke Soni Chanečkovej, však možno vystopovať spoločnosti s väzbami na Bašternáka. Martin Glváč síce ešte v roku 2016 prisľúbil denníku SME, že poskytne všetky doklady týkajúce sa kúpy, neurobil tak. Návrh na vklad bytu do katastra nehnuteľností bol na kataster podaný presne tri minúty po návrhu na vklad Bašternákovho bytu v rovnakom komplexe, dodáva v závere portál aktuality.sk.

Kým Haščák obýva väzenskú celu, jeho finančný kamarát Tkáč je najbohatším Slovákom
Aký to paradox. Kedysi spolu bohatli, teraz jeden sedí za mrežami a druhý je najbohatším Slovákom. Ak by niekto nevedel, reč je o Jaroslavovi Haščákovi a Patrikovi Tkáčovi. Čítať ďalej
19 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.