Prvé vakcíny privezú do Nitry, očkovať sa bude v šiestich nemocniciach
25 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Prvé vakcíny proti koronavírusu by mali doraziť na Slovensko už zajtra a v nedeľu sa začne toľko očakávané očkovanie. Prebiehať bude v šiestich nemocniciach.


Informácie, že očkovať proti koronavírusu sa začne už túto nedeľu potvrdil aj minister zdravotníctva Marek Krajčí. Očkovanie by malo prebiehať v šiestich nemocniciach. Vakcína dorazí na Slovensko v sobotu, konkrétne do Nitry, píše portál hnonline.sk.
Zaočkovať sa verejnosť bude môcť asi až okolo Veľkej noci

„Ako prví budú zaočkovaní v šiestich nemocniciach, z toho v troch bratislavských, nitrianskej, košickej a banskobystrickej,“ prezradil šéf rezortu zdravotníctva, podľa ktorého  by mali byť v prvej vlne zaočkovaní zdravotníci, zamestnanci domovov sociálnych služieb či pracovníci kritickej infraštruktúry. V druhej vlne by mali byť očkovaní klienti DSS, pacienti nad 65 rokov či chronicky chorí. Tretia vlna očkovania by sa mala dotknúť populácie s vysokým rizikom šírenia ochorenia a v štvrtej vlne pôjde o obyvateľov Slovenska nad 18 rokov, verejnosť by sa teda mohla dostať na rad pravdepodobne až okolo Veľkej noci.

Na Slovensku máme aktuálne k dispozícii 25 miest, kde sa postupne bude uskladňovať a následne podávať očkovacia látka. Počet týchto miest sa bude postupne navyšovať. Slovensko má zakontrahovaných približne 18 miliónov vakcín. Aplikovanie tej prvej bude aj za účasti médií. „Osobu, ktorá bude ako prvá očkovaná v našej krajine, odprezentujeme o krátky čas. Bude to človek, ktorý prichádza do kontaktu s nakazenými a je rešpektovanou osobou vo svojej oblasti,“ uviedla na margo prvého zaočkovaného Slováka hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Očkovanie proti koronavírusu treba podporiť dobrými argumentami (P.Stuiberová)
KOMENTÁR Petry Stuiberovej (Der Standard) Čítať ďalej
19 | 12 | 2020 | Ingrid Vrabcová