Pápež vyzýva na použitie vakcíny proti COVID-19
25 | 12 | 2020 I sefredaktor
  Pápež František vyzval krajiny, aby zdieľali vakcínu proti ochoreniu COVID-19, pretože pandémia nepozná hranice. "V tejto historickej chvíli, poznamenanej ekologickou krízou a vážnou hospodárskou a sociálnou nerovnováhou zhoršenou pandémiou, je viac ako inokedy dôležité, aby sme sa k sebe správali ako bratia a sestry,“  zdôraznil v tradičnom vianočnom posolstve Urbi et orbi (Mestu a svetu), informuje TASR.

Pontifik poukázal aj na ťažkú situáciu detí, ktoré žijú v oblastiach konfliktov, ako sú Sýria, Jemen a Irak. "V tento deň, keď Božie slovo prišlo v podobe dieťaťa, obráťme svoj pohľad na mnoho detí vo svete, najmä na tie v Sýrii, Iraku a Jemene, ktoré stále platia vysokú cenu za vojnu," uviedol pápež v príhovore, po ktorom udelil apoštolské požehnanie Urbi et orbi (Mestu a svetu).

"Nech sa ich tváre dotýkajú svedomia všetkých mužov a žien dobrej vôle, aby bolo možné riešiť príčiny konfliktov a odvážne sa usilovať o budovanie budúcnosti, ktorá povedie k mieru" uviedla hlava katolíckej cirkvi.

František pri príležitosti Prvého sviatku vianočného apeloval na ľudí, aby pomohli "chorým osobám a všetkým, ktorí sa v tomto období ocitli bez práce alebo v ťažkostiach z dôvodu ekonomických dôsledkov pandémie, ako aj ženám, ktoré zažívajú domáce násilie".

Kvôli pandémii pápež výnimočne vystúpil s príhovorom vo vnútri Apoštolského paláca, ktorý bol odvysielaný v priamom prenose. Tradične pápež tento prejav prednáša z balkóna vatikánskej Baziliky sv. Petra.