Nielen vakcína, boj proti koronavírusu je teraz v mnohých ohľadoch úspešný
25 | 12 | 2020 I Timotej Dudka

Ako sa blížime ku koncu roku 2020 si môžeme všimnúť, ako obrovský pokrok urobila veda za posledných desať mesiacov. Od tohtoročného januára vedci získali ďaleko lepšie porozumenie toho, ako sa Covid-19 šíri a ako vírus zvládať, píše portál Blisty.cz.


Vedci sa doteraz nikdy neposunuli tak rýchlo od genetickej analýzy vírusu k očkovaniu dobrovoľníka potenciálnou vakcínou. Dvanásť kandidátov na vakcínu je v tretej etape testov bezpečnosti a efektívnosti a niekoľko z nich vyzerá veľmi sľubne. Mnoho Britov či Američanov je už zaočkovaných.

Po overení bezpečnostných vakcín bude ďalším zložitým krokom výroba a dodávka dostatočného množstva dávok a zabezpečenie toho, aby ľudia vakcíne dôverovali. Najväčšou otázkou je otázka stratégie. Bude sa vakcína používať k eliminácii, potlačeniu či k čiastočnej neutralizácii vírusu? Rôzne krajiny použijú rôzne stratégie.

Poľsko napriek Covidu otvorí nákupné centrá
21 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


Avšak vakcína zďaleka nie je jedinou oblasťou vedeckého pokroku. Teraz lepšie rozumieme aj tomu, ako sa vírus šíri, teda prostredníctvom kvapôčok (malých aerosólových častíc) a na povrchoch. Vieme tiež, že aerosóly sú pravdepodobne najvýznamnejšou metódou prenosu.

Vírus sa predovšetkým šíri v miestnostiach, v preplnených a nevetraných priestoroch, a nákaza je možná aj z dvojmetrovej vzdialenosti, pretože sa vírus šíri vzduchom a cirkuluje sa v ňom dlhé hodiny. Vetranie priestoru, nosenie rúšok, dištancovanie sa a schádzanie sa s ľuďmi len vonku, to všetko je životne dôležité, aby sa zabránilo šíreniu pendémie.

Štúdia: liek na artritídu Actemra pomáha pacientom v boji s Covid-19
20 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


Vieme tiež, že Achillovou pätou ochorenia Covid-19 sú asymptomatickí nakazení. Ľudia sa môžu cítiť dobre, bez príznakov, a napriek tomu šíriť nákazu. To je možno najväčší problém v boji proti novému koronavírusu.

Dôležité je hromadné testovanie v komunite. Pomáha to identifikovať čo najväčšie množstvo nakazených ľudí, aj keď nemajú príznaky. K dispozícii sú teraz aj rýchle antigénne testy, ktoré poskytujú výsledky do pol hodiny.

Slovenskí odborníci varujú: Situácia s COVID-19 sa bude ešte zhoršovať!
Svet trápi pandémia koronavírusu už rok, na Slovensku s ňou bojujeme už osem mesiacov a zdá sa, že boj s COVID-19 tak skoro nevyhráme. Čítať ďalej
20 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Testovanie je jedným z kľúčových spôsobov ako zvládnuť pandémiu. Metóda ázijských a tichomorských krajín, ktoré väčšinou eliminovali nákazu a rýchlo potlačili ohniská infekcie, je založená na testovaní, izolácii, prísnych pohraničných opatreniach a dobrom vedení.

Prostredníctvom rýchlych antigénnych testov sme na Slovensku otestovali cez jeden víkend 3,6 milióna ľudí (takmer všetkých dospelých a dospievajúcich ľudí). Avšak inkubačná doba vírusu je dlhá až 14 dní, takže bude potrebné testovať ľudí opakovane, aby sa našli tí, ktorí sú novo nakazení.

Vývoj českej vakcíny proti covidu stál milióny, teraz zrejme končí
Na začiatku mája sa v médiách objavilo oznámenie o vývoji českej vakcíny proti koronavírusu. Po niekoľkých mesiacoch sa celý projekt za milióny korún pravdepodobne uzavrie. Minister zdravotníctva Jan Blatný ho do ďalšej fázy zrejme nepustí,... Čítať ďalej
19 | 11 | 2020 | Timotej Dudka


Lekári teraz ďaleko lepšie rozumejú ochoreniu Covid-19, vedia, že to nie je len choroba dýchacích ciest, ale že je to multisystémová choroba, ktorá postihuje nielen pľúca, ale aj srdce, cievy, obličky a mozog.

Miera prežitia pacientov sa zlepšuje a vieme, že rýchlejší prístup k liečbe vedie k ďaleko nižšej úmrtnosti. Máme aj lieky ako dexametazón, ktorý zlepšuje mieru prežitia pre najviac postihnutých pacientov.

Konečná stratégia k zvládnutiu pandémie bude využívať bezpečné a efektívne vakcíny, liečebné metódy pre nakazených a lacné masové testovanie. Niektoré tieto nástroje už máme a ďalšie vzniknú v nadchádzajúcich mesiacoch.

Aj keď zima bude ťažká, vďaka vedeckému pokroku by sme na jar mohli prerušiť tento deštruktívny cyklus lockdown. To by nám všetkým malo dať nádej a optimizmus.

Švédsko vyšetruje znásilnenie a mučenie dvoch chlapcov migrantami
Dvaja maloletí chlapci, ktorí boli v auguste na švédskom cintoríne brutálne mučení, zbití a znásilnení, opísali pre políciu svoje hrozné utrpenie. Objavili sa totiž nové podrobnosti incidentu, informuje Breitbart News. Čítať ďalej
21 | 11 | 2020 | Diana Zaťková