Fauci pripustil, že klamal o imunite stáda, aby prinútil verejnosť k očkovaniu
25 | 12 | 2020 I Marek Molnár

Epidemiológ Dr. Anthony Fauc pripustil, že klamal Američanom, aby ich zmanipuloval k prijatiu novej vakcíny proti Covid-19, informuje portál RT.


Úmyselné klamanie zahŕňalo odhady, aké percento populácie bude potrebné imunizovať, aby sa dosiahla imunita stáda proti Covid-19 a umožnil sa tak návrat k "normálnemu životu".

Na začiatku tohto roka Fauci uviedol, že bude treba zaočkovať 60-70 percent obyvateľstva - čo je typické pre takýto vírus. Avšak v televíznych rozhovoroch zhruba pred mesiacom posunul hranicu na 70-75 percent, pričom minulý týždeň uviedol, že bude treba zaočkovať „75 až 85 percent“.

V najnovšom rozhovore pre New York Times Fauci prehlásil, že zámerne revidoval svoje odhady postupne. Noviny, ktoré článok zverejnili vo štvrtok, uviedli, že Fauci zmenil svoje odpovede čiastočne na základe „vedy“ a čiastočne na základe tušenia, „že krajina je konečne pripravená počuť, čo si skutočne myslí“.

V Británii už zaočkovali viac ako 600.000 obyvateľov proti koronavírusu
Viac ako 600.000 obyvateľov Veľkej Británie už dostalo prvú dávku vakcíny od spoločností Pfizer a BioNTech od spustenia očkovacieho programu proti nákaze koronavírusom v krajine začiatkom tohto mesiaca, uviedla agentúra Reuters odvolajúc sa na... Čítať ďalej
25 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


"Keď prieskumy tvrdili, že iba asi polovica všetkých Američanov by sa dala zaočkovať, hlásil som, že imunita stáda bude potrebovať  70 až 75 percent zaočkovaných," uviedol Fauci.

"Potom, keď novšie prieskumy zistili, že viac ako 60 percent by sa dalo zaočkovať, pomyslel som si, že to môžem trochu postrčiť, a tak som hranicu zvýšil," ďalej poznamenal epidemiológ.

Fauci dodal, že nevie skutočné číslo, ale verí, že rozpätie je 70-90 percent. Povedal, že to môže byť 90 percent, ale toto číslo neuvádza, pretože Američanov by to mohlo odradiť.



Meniaci sa príbeh o stádovej imunite je iba najnovším zo série dezinformácii o Covid-19, vrátane obrovských posunov v tak základných otázkach, ako je to, či by verejnosť mala nosiť masky a či by deti mali byť posielané späť do škôl.

Nemecko potvrdilo prípad nákazy novým kmeňom koronavírusu
Nový kmeň koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý nedávno odhalili v Británii, sa po prvý raz potvrdil aj v Nemecku. Nákazu zistili u ženy, ktorá pricestovala minulú nedeľu do spolkovej krajiny Bádensko-Württembersko zo Spojeného kráľovstva. Informovala o... Čítať ďalej
25 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR