Spoločnosť Singapore Airlines ako prvá uvádza na trh Covid pas
24 | 12 | 2020 I Diana Zaťková
Spoločnosť Singapore Airlines sa stala prvým veľkým dopravcom, ktorý zaviedol digitálny certifikát slúžiaci na overenie výsledkov testov Covid-19 a stavu očkovania cestujúceho. Spoločnosť to označila za nový "normálny prostriedok" na cestovanie, informuje portál RT.




Letecká spoločnosť v stredu oznámila, že začala prvé svetové pokusy o „proces overovania zdravia“, ktoré vyvinula lobby leteckých spoločností, Medzinárodná asociácia leteckých dopravcov (IATA).  Aplikácia známa ako Travel Pass sa používa na letoch spoločnosti Singapore Airlines z Jakarty alebo Kuala Lumpuru do Singapuru.

Letecká spoločnosť uviedla, že testy a očkovanie Covid-19 budú v budúcnosti „neoddeliteľnou súčasťou“ leteckej dopravy, a že certifikáty sú ideálnym spôsobom „overenia zdravotných údajov cestujúceho“. V prípade úspechu môže program rozšíriť aj na ďalšie destinácie. V nadchádzajúcich mesiacoch tiež plánuje integrovať certifikát do svojej mobilnej aplikácie SingaporeAir.

Cestujúci, ktorí cestujú po vybraných trasách, budú musieť absolvovať testy Covid-19 na určených klinikách v Jakarte a Kuala Lumpur, kde im môžu vydať digitálne alebo papierové zdravotné osvedčenie s QR kódom, vysvetlila letecká spoločnosť v tlačovej správe. Dokumenty skontrolujú pracovníci letiska a singapurský imigračný úrad.

Šesť symptómov koronavírusu, na ktoré si dajte pozor
Vedec Tim Spector vymenoval šesť symptómov: bolesť hlavy, únavu, hnačky, bolesti svalov, nechutenstvo a zmätenosť ako príznaky spojené s Covid-19, na ktoré by si ľudia mali dávať pozor, informuje Mirror. Čítať ďalej
24 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Margaret Tanová, úradníčka pre bezpečnostnú ochranu letectva zo Singapurského úradu pre civilné letectvo (CAAS), ocenila zavedenie pasov a vyjadrila nádej, že „ostatné krajiny a letecké spoločnosti“ prijmú podobný systém s cieľom zabezpečiť, aby mali cestujúci „potrebné zdravotné údaje na ochranu verejného zdravia.“

Vážnu alergickú reakciu na vakcínu spoločnosti Pfizer hlásia aj zdravotníci z New Yorku
V New Yorku sa u jedného zo zdravotníkov prejavila ťažká alergická reakcia po tom, čo mu bola injekčne podaná vakcína proti koronavírusu od americkej spoločnosti Pfizer. Informoval o tom denník Newsweek s odvolaním sa na oficiálne... Čítať ďalej
24 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič


IATA minulý mesiac oznámila, že pracuje na Travel Passe v snahe o opätovné otvorenie medzinárodného cestovania. Touto technológiou sa už zaoberalo niekoľko leteckých spoločností, vrátane spoločnosti Qantas Airways, ktorá uviedla, že plánuje ustanoviť povinný dôkaz o očkovaní proti Covid-19 pre všetkých medzinárodných cestujúcich do a z Austrálie. Generálny riaditeľ spoločnosti Alan Joyce tiež špekuloval, že digitálne zdravotné pasy sa stanú požiadavkou na celom svete.

V rámci odvetvia však existujú varovania, že ustanovenie povinného dôkazu o očkovaní by mohlo byť katastrofou pre už aj tak trpiaci sektor cestovného ruchu. Gloria Guevarová, vedúca predstaviteľka Svetovej rady pre cestovný ruch, nedávno tvrdila, že pri lietaní by sa mal vyžadovať iba negatívny výsledok testu, pretože vakcíny ešte nie sú široko dostupné.

Pandémia doteraz stála celý svet viac ako 13 biliónov dolárov
24 | 12 | 2020 | Diana Zaťková