Skupina advokátov žaluje FBI za prelomenie šifrovania smartfónov
24 | 12 | 2020 I Diana Zaťková
Americká únia občianskych slobôd (ACLU) podala žalobu na FBI. Obvinila agentúru činnú v trestnom konaní, že porušila šifrovanie na telefónoch iPhone a iných zariadeniach bez toho, aby dala bežným používateľom vedieť, že už nie sú zabezpečení, informuje portál RT.




FBI už má technické možnosti, ktoré im umožňujú dešifrovať, odomknúť alebo inak získať prístup k informáciám na zabezpečených politických zariadeniach, tvrdí ACLU v žalobe, ktorú podala v utorok.

Advokátska skupina od roku 2018 predložila žiadosti podľa zákona o slobode informácií, aby sa presne dozvedela, ako môže FBI získať prístup k údajom na šifrovaných alebo inak chránených zariadeniach.  Získala však len notoricky známu odpoveď „ani nepotvrdzujem, ani nevyvraciam“. Agentúra odmieta dokonca pripustiť, že existujú záznamy súvisiace s jej Jednotkou pre analýzu elektronických zariadení (EDAU).

ACLU tvrdí, že FBI uzavrela kontrakt so spoločnosťami ako GrayShift, ktoré vyrábajú nástroje na prelomenie prístupového kódu. Ten funguje na niektorých telefónoch iPhone a CheckPoint Technologies, ktorý „umožňuje podrobné mikroskopické pohľady na hardvér elektroniky spôsobom, ktorý by mohol pomôcť vyšetrovateľom pri určovaní tajných šifrovacích kľúčov uložených na hardvéri.“

Spoločnosť Singapore Airlines ako prvá uvádza na trh Covid pas
24 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


EDAU  dokonca pripustila, že divízia extrahuje údaje zo zamknutých telefónov iPhone - FBI však zatiaľ takéto veci verejnosti priznať nechce. Advokáti žiadajú od FBI, aby používateľom iPhonov umožnila aspoň pochopiť, do akej miery sa môže agentúra nabúrať do ich telefónov. Predstava, že agentúra nemôže „ani potvrdiť, ani vyvrátiť“ existenciu akýchkoľvek záznamov o verejne známej vlastnej jednotke, je absurdná, uvádza sa v podaní.

Po tom, čo bola FBI v roku 2016 verejne odmietnutá, keď požadovala heslo iPhonu masového strelca, zakúpila technológie od viacerých spoločností, ktoré jej umožnili získať prístup k šifrovaným zariadeniam. Orgány činné v trestnom konaní údajne uzavreli kontrakt s viacerými spoločnosťami, aby mohli naďalej získavať prístup k údajným zariadeniam uprednostňujúcim súkromie.

Vážnu alergickú reakciu na vakcínu spoločnosti Pfizer hlásia aj zdravotníci z New Yorku
V New Yorku sa u jedného zo zdravotníkov prejavila ťažká alergická reakcia po tom, čo mu bola injekčne podaná vakcína proti koronavírusu od americkej spoločnosti Pfizer. Informoval o tom denník Newsweek s odvolaním sa na oficiálne... Čítať ďalej
24 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič