Šéf ruskej vesmírnej agentúry sa rozčuľuje nad hlúpymi americkými sankciami
24 | 12 | 2020 I Diana Zaťková
V súvislosti s balíkom opatrení proti spoločnostiam s vojenskými väzbami majú byť zavedené sankcie aj proti ruskej vesmírnej agentúre. Šéf Roskozmosu, Dmitrij Rogozin, sa v danej veci obrátil na svoj náprotivok v NASA, informuje portál RT.




V liste zaslanom pred tromi týždňami, ktorý bol prvýkrát zverejnený tento týždeň, Rogozin povedal šéfovi NASA Jimovi Bridenstinovi, že sankcie ohrozia spoločnú spoluprácu medzi oboma národmi na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). V pondelok, napriek prosbe Dmitrija Rogozina, došlo k obmedzeniam.

V pondelok americké ministerstvo obchodu zaviedlo obmedzenia pre ruské spoločnosti, ktoré podľa neho spolupracujú s armádou. Zoznam obsahuje mnoho spoločností zaoberajúcich sa vesmírom, napríklad Progress Rocket Space Center, ktoré je vývojárom a výrobcom slávneho raketového systému Sojuz. Až do tohto roku boli USA pri cestách do vesmíru závislé od tej istej technológie.

"Možné použitie sankcií zo strany Spojených štátov proti týmto ruským podnikom ohrozuje ďalšiu implementáciu programu Medzinárodnej vesmírnej stanice," napísal Rogozin pred potvrdením opatrení.

Rusko sa chystá natočiť film na obežnej dráhe
Medzinárodná vesmírna stanica by sa mohla premeniť na prvé filmové štúdio na obežnej dráhe, ak sa dokáže zabezpečiť financovanie, informuje portál RT. Čítať ďalej
22 | 12 | 2020 | Marek Molnár


Šéf Roscozmosu v rozhovore pre moskovskú tlačovú agentúru RIA Novosti označil sankcie za „hlúpe“ s tým, že súčasťou Ústredného výskumného ústavu strojárstva - jednej zo spoločností, na ktoré sa vzťahujú sankcie - je aj riadiace stredisko misií ISS.

"Sú nezákonné, rovnako ako všetky ostatné predtým uvalené sankcie proti ruským fyzickým a právnickým osobám," uviedol. ISS je nadnárodný projekt spolupráce, do ktorého sú zapojené NASA aj Roscozmos, spolu s JAXA (Japonsko), CSA (Kanada) a Európskou vesmírnou agentúrou.

USA zvýšili vojenskú prítomnosť pri ruských hraniciach o 15 percent
Ruský minister obrany Sergej Šojgu informoval, že USA začali s presunom bojových jednotiek z Nemecka do Poľska a pobaltských krajín a že sa zvyšuje prítomnosť amerických lodí v arktickom regióne. Čítať ďalej
22 | 12 | 2020 | Ivan Brožík