Kresťania začínajú vo štvrtok sláviť Vianoce
24 | 12 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Asi 2,2 miliardy kresťanov v rôznych častiach sveta začínajú vo štvrtok sláviť Vianoce. V predvečer veľkého sviatku - Narodenia Pána (25. 12.) - si pripomínajú narodenie Ježiša ako chudobného dieťaťa v Betleheme, jeho vstup do dejín ľudstva, ktorému priniesol spásu.


Mnohé kresťanské rodiny na Slovensku dodržiavajú na Štedrý deň pôst ako vyjadrenie pokory a úcty malému Ježiškovi, ktorý prišiel na svet. Slávnostná štedrovečerná večera, ktorej súčasťou bývajú oblátky s medom, diétna polievka a ryba, symbolizuje jednotu rodiny. A tá by sa pri spoločnom stole mala stretávať celý nasledujúci rok.

Katolíci slávia vo štvrtok popoludní a večer vigíliu sviatku Narodenia Pána. Neodmysliteľnou súčasťou Štedrého večera v rímskokatolíckych kostoloch sú polnočné omše. Spievajú sa počas nich slovenské koledy a vianočné piesne vrátane svetoznámej rakúskej melódie Tichá noc, svätá noc..., ktorú skomponoval v roku 1818 organista Franz Xaver Gruber v malej rakúskej dedinke. Na mnohých miestach, najmä v Bratislave, sa konajú aj tzv. skoršie "polnočné omše", napríklad už o 22.00 h, na ktorých sa zúčastňujú rodiny s deťmi a starší ľudia. V kostoloch a domácnostiach veriacich nechýbajú betlehemy a vyzdobené a rozžiarené vianočné stromčeky.

Koronavírusom sa nakazili dvaja kardináli blízki pápežovi
Novým koronavírusom sa už nakazili dvaja kardináli, ktorí majú blízko k pápežovi Františkovi. S odvolaním sa na vatikánske zdroje o tom v utorok informovali agentúry AFP a DPA. Čítať ďalej
22 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Tohtoročné slávenie Vianoc poznačila koronakríza. Počas konania bohoslužieb sa od soboty (19. 12.) musí obmedziť kapacita v kostoloch. Ľudia môžu sedieť len v každom druhom rade a zároveň medzi obsadenými miestami musí ostať jedno miesto neobsadené. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k obmedzeniam prevádzok a hromadných podujatí. V rímskokatolíckych kostoloch sa z tohto dôvodu zvyšujú aj počty bohoslužieb.

V gréckokatolíckej cirkvi sa nekonajú polnočné omše, ale slávi sa v neskorších večerných hodinách Veľké povečerie (asi o 22.00 h). V evanjelických chrámoch sú na Štedrý deň popoludní a večer slávnostné štedrovečerné služby Božie.

Slávnostné bohoslužby sa konajú aj v Reformovanej kresťanskej cirkvi a v iných kresťanských chrámoch.

Pravoslávni veriaci na Slovensku, ktorí sa riadia juliánskym kalendárom, budú sláviť Štedrý deň a Štedrý večer 6. januára.

Českí archeológovia zrejme našli časť klinca z Kristovho kríža
V Milevskom kláštore na Písecku predstavili výnimočný archeologický objav, jednu z najvzácnejších kresťanských relikvií, schránku s odseknutou časťou klinca z Pravého kríža, teda kríža, na ktorom zomrel Kristus, píšu české noviny.... Čítať ďalej
22 | 12 | 2020 | Ivan Brožík