Bezpečnostný expert: telefonát Navaľného s agentom? Špionážny film pre slaboduchých

Bývalý šéf rozviedky a expert v oblasti spravodajských služieb Igor Cibula považuje ruského opozičného Navaľného v prípade jeho telefonátu s agentom, ktorý ho mal zavraždiť, za obeť niektorej spravodajskej služby,  Napísal to na sociálnej sieti. Telefonát Navaľnyj zaznamenal na videu a video obletelo svet.


Navaľnyj prednedávnom zverejnil svoj trištvrte hodinový telefonát s údajným agentom ruskej tajnej služby (FSB). Údajný dôstojník FSB v telefóne, mysliac si, že hovorí so svojím nadriadeným, Navaľnému do detailu opísal, ako sa ho snažil otráviť. Televízia CNN a vzápätí všetky svetové médiá telefonát zverejnili s tým, že ide o jasný dôkaz o tom, že Navaľnyj sa stal obeťou pokusu o vraždu.

Štátny terorizmus - Navaľnyj obviňuje Putina
16 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


„Epizóda ako zo zlého špionážneho filmu pre slaboduchých“ – tak pomenoval to, čo sa stalo Igor Cibula. "Ako profesionál považujem Navaľného za obeť niektorej spravodajskej služby, ktorá si zahrala malú spravodajskú hru s ruským opozičným politikom," ohodnotil zverejnený telefonát slovenský expert.

Cibuľa sa stotožnil s názorom bývalého riaditeľa českej vojenskej rozviedky generála Andora Šándora, podľa ktorého Navaľným popisovaná epizóda “za väčší komentár ani nestojí.”

Šándor sarkasticky napísal, že "prípad Navaľnyj dostal to správne vianočné rozuzlenie. Ruský opozičný predák telefonicky hovorí z Nemecka so svojím vrahom z FSB, ktorý v domnienke, že hovorí so svojím šéfom, mu prezrádza, ako malo všetko prebehnúť. Nemá problém hovoriť nezaisteným telefónom o všetkých detailoch vražednej akcie so svojím „nadriadeným“, ktorého hlas si spletie s hlasom Navaľného. Za väčší komentár to nestojí“ ukončil komentár Šándor.

Pod komentárom Cibulu sa vyjadril k záležitosti aj ďalší slovenský bezpečnostný analytik, Milan Žitný. Ten napísal iba tri slová: „veľmi nepodarená komédia“.

Navaľnyj skolaboval v auguste počas letu zo sibírskeho Tomska do Moskvy. Po núdzovom pristátí ho umiestnili na jednotku intenzívnej starostlivosti v meste Omsk, odkiaľ ho o dva dni previezli do Berlína. Nemeckí a následne aj iní experti vtedy tvrdili, že sa u Navaľného našli stopy po nervovoparalytickej látke Novičok.

Podľa Cibulu Navaľnyj naletel a s ním aj politici a médiá. Západ podľa Cibulu zorganizoval absurdný scenár, ktorý jednoducho nie je reálny a výsledok je na smiech.

Navaľnyj požaduje sankcie voči ruským „oligarchom“
Alexej Navaľnyj vyzval EÚ, aby uvalila sankcie na ruských „oligarchov“, ktorí sú údajne napojení na Kremeľ, informuje portál RT. Čítať ďalej
04 | 12 | 2020 | Marek Molnár