Vedec Čaputovej: Je jedno čo urobíme, všetky hraničné stavy sme už prekročili
23 | 12 | 2020 I Michal Filek

Prognóza hospitalizovaných v našich nemocniciach je zlá. Podľa niektorých vedcom sme už prekročili hranicu, a je úplne jedno, čo urobíme. Bude zle. Vo zverejnenom videu to uviedla prezidentka Zuzana Čaputová. 




Zatiaľ, čo sa väčšina z nás pripravuje na Vianoce, naše nemocnice sa pripravujú najmä na zvýšený počet pacientov s covidom. Volala som s ministrom zdravotníctva a pýtala sa na aktuálnu situáciu a prognózy ďalšieho vývoja. Vplyv obmedzení sa zatiaľ neprejavil, trvajú len krátko a majú príliš veľa výnimiek na zásadnejšie zníženie mobility. Do konca roka sa preto v nemocniciach očakáva až 3000 pacientov s covidom a 300 na pľúcnej ventilácii. Starostlivosť o týchto pacientov prevezmú aj menšie a súkromné nemocnice, no keďže medzi infikovanými stále pribúda aj zdravotný personál, pomoc ďalších zdravotníkov slúžiacich na iných oddeleniach alebo mimo nemocníc bude potrebná," hovorí Čaputová. 




Nie sú to dobré správy a, podľa prezidentky, nemáme ani veľa možností tento nepriaznivý trend v krátkom čase zvrátiť. Môžeme však spraviť maximum, aby medzi novými infikovanými neboli naši blízki od štedrovečerného stola.




"Obmedzme preto svoje kontakty na minimum, aj nad rámec opatrení, ktoré dnes máme prijaté. Zdravie je najväčší darček, ktorý si tieto Vianoce môžeme dať. Sebe aj zdravotníkom tiež môžeme pomôcť, keď si budeme dávať väčší pozor, aby sme sa nedostali do nemocnice v dôsledku iných rizikových aktivít."




Prezidentka má na mysli najmä používanie zábavnej pyrotechniky, zlej životosprávy alebo neohľaduplnosti či nepozornosti na cestách. Každý pacient v nemocnici totiž zamestnáva a v tejto situácii aj vyčerpáva lekárov a sestry, ktorí tak môžu chýbať pri iných, život zachraňujúcich úkonoch u hospitalizovaných pacientov."

"Na stretnutí v Prezidentskom paláci mi jeden z prítomných vedcov k prognózam hospitalizovaných povedal, že už je to jedno, že už to nie je dôležité, pretože sme všetky hraničné stavy prekročili. Dôležité sú teraz ľudské životy a zdravie lekárov, sestier a nemocničného personálu, ktorí ich v ťažkých podmienkach zachraňujú. Chráňme seba a chránime aj ich. Zvládneme to!"


Slováci chcú nového premiéra. Ak z OĽaNO, tak Hegera
Vo vnútri najsilnejšej vládnej strany OĽaNO údajne cítiť pnutie. Časť členskej základne by mohla byť naklonená zmene na poste premiéra. S informáciou prišiel týždenník Trend. Ten pre svojich čitateľov dokonca usporiadal anketu, z ktorej vyšlo, že... Čítať ďalej
23 | 12 | 2020 | Michal Filek