Talianske rodiny obetí koronavírusu chcú od vlády 100 miliónov eur
23 | 12 | 2020 I TASR
Talianska organizácia reprezentujúca rodiny obetí koronavírusu oznámila svoj zámer podať žalobu proti talianskym úradom za nezvládnutie epidémie, žiadajúc odškodné vo výške 100 miliónov eur.  Noi Denunceremo (v preklade "Budeme žalovať") uviedla, že žalobu v mene 500 ľudí, ktorí následkom pandémie prišli o rodinných príslušníkov, oficiálne podá ešte v priebehu nasledujúcich dní, uviedla TASR.

"Od úradov budeme žiadať kompenzáciu 200.000 eur na osobu, dokopy teda 100 miliónov eur," píše sa vo vyhlásení organizácie. Žaloba ako vinníkov menovite spomína talianskeho premiéra Giuseppeho Conteho, ministra zdravotníctva Roberta Speranzu a šéfa lombardskej samosprávy Attilia Fontanu. "Je to vianočný darček pre tých, ktorí mali (proti pandémii) zakročiť, avšak nezakročili," povedal v súvislosti so žalobou Luca Fusco, šéf Noi Denunceremo.

Taliansko od začiatku pandémie eviduje v súvislosti s ochorením COVID-19, ktoré nový koronavírus spôsobuje, už 70.000 úmrtí, čo je najviac v Európe. Podľa Noi Denunceremo je vysoká úmrtnosť výsledkom vládnej nedbanlivosti. Organizácia má sídlo v severotalianskej provincii Bergamo, ktorá bola epicentrom prvej vlny vírusu na jar tohto roku.