Slováci chcú nového premiéra. Ak z OĽaNO, tak Hegera
23 | 12 | 2020 I Michal Filek

Vo vnútri najsilnejšej vládnej strany OĽaNO údajne cítiť pnutie. Časť členskej základne by mohla byť naklonená zmene na poste premiéra. S informáciou prišiel týždenník Trend. Ten pre svojich čitateľov dokonca usporiadal anketu, z ktorej vyšlo, že väčšina si takúto výmenu skutočne želá a najviac by v kresle premiéra privítali súčasného ministra financií Eduarda Hegera.


V diskusii s Branislavom Zádským na rádiu Exprex, podľa Trendu, Igor Matovič povedal, že sa "niečo pečie za jeho chrbtom". V prsty v tom nemusí mať iba koaličný partner. "Pravdepodobne tak narážal pnutie v samotnej OĽaNO, ktorá za prvých deväť mesiacov Matovičovho riadenia krajiny stratila viac ako desať percent voličských preferencií," napísal Trend.

Podľa týždenníka to navyše, v prípade pokračovania agresívnej Matovičovej komunikácie, obviňovania prezidentky a pracovaní na rozpade koalície, nemusí byť finálne číslo. Aj preto sa vraj priamo či nepriamo ozývajú hlasy na možnosť výmeny na poste predsedu vlády.

Trend sa vo svojej nedeľnej ankete pýtal čitateľov, aký variant pokračovania vlády by preferovali. Len 10% z čitateľov by za najlepšiu alternatívu považovalo pokračovanie vlády pod vedením Matoviča. Ani predčasné voľby nemajú podporu väčšiny hlasujúcich. Podporila by ich len tretina z nich. Až 45% si však myslí, že súčasný štvorlístok by mal pokračovať vo vlády, avšak s novým lídrom. Výraznejšiu podporu nezískala ani prípadná úradnícka vláda.

Až 92% hlasujúcich čitateľov si myslí, že na poste premiéra by malo prísť k zmene. Zatiaľ čo doteraz sa špekulovalo, že by ho mohol nahradiť Jaroslav Naď, tak čitatelia Trendu majú iného favorita. Veľavravné je však to, že až štyria z piatich hlasujúcich si želajú premiéra z inej strany, nie z OĽaNO. Keďže však Trend píše, že to z politických dôvodov nie je možné, museli si vybrať z ponuky "obyčajných".

A aký bol výsledok? Najviac hlasov (14%) získal minister financií Eduard Heger. Jaroslav Naď dostal 4% a Ján Budaj 2%. Informoval Trend.

Kollár: Štvorkoalícia musí dovládnuť spolu, no komunikácia je často nešťastná
Štvorkoalícia musí dovládnuť spolu, nikto sa z nej nemá vylučovať. Komunikácia medzi koaličnými partnermi je však veľakrát nešťastná. V rozhovore pre TASR to skonštatoval predseda Národnej rady (NR) SR a líder Sme rodina Boris Kollár.... Čítať ďalej
23 | 12 | 2020 | tasr