Očkovacia látka bude širokej verejnosti k dispozícii okolo Veľkej noci
23 | 12 | 2020 I tasr

Očkovacia látka proti novému koronavírusu bude širokej verejnosti na Slovensku k dispozícii zrejme okolo Veľkej noci na budúci rok. Slovensko je na očkovanie pripravené. V bilancii aktuálneho roka to pre TASR uviedlo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR. Aktuálne je k dispozícii 25 miest, kde sa postupne bude uskladňovať a následne podávať očkovacia látka. Počet týchto miest sa bude postupne navyšovať.


Pripravené sú podľa rezortu zdravotníctva už nemocnice v Nitre, Bratislave, Banskej Bystrici či Košiciach. "Našou ambíciou je, aby na Slovensku bolo následne počas roka komplexne zaočkovaných viac ako tri milióny ľudí, teda približne rovnaký počet ľudí, ktorí absolvovali celoplošné a plošné testovanie. V takom prípade bude účinná kolektívna imunita a vírus eliminovaný," priblížila hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

V prvej vlne by mali byť zaočkovaní zdravotníci, zamestnanci domovov sociálnych služieb (DSS) či pracovníci kritickej infraštruktúry. V druhej vlne by mali byť očkovaní klienti DSS, pacienti nad 65 rokov či chronicky chorí. Tretia vlna očkovania by sa mala dotknúť populácie s vysokým rizikom šírenia ochorenia a v štvrtej vlne pôjde o obyvateľov Slovenska nad 18 rokov.

MZ SR zdôraznilo, že očkovanie bude bez doplatku a na dobrovoľnej báze. Bude sa naň dať objednať na konkrétne miesto v presný čas prostredníctvom portálu www.korona.gov.sk. Celkovo má krajina zakontrahovaných približne 18 miliónov vakcín. Aplikovanie prvej vakcíny bude za účasti médií. "Osobu, ktorá bude ako prvá očkovaná v našej krajine, odprezentujeme o krátky čas. Bude to človek, ktorý prichádza do kontaktu s nakazenými a je rešpektovanou osobou vo svojej oblasti," zdôraznila Eliášová.

Ministerstvo pripravuje pred očkovaním kampaň, pomôžu aj osobnosti
Očkovaniu bude predchádzať informačná a mobilizačná kampaň. Tá poskytne overené informácie k téme vakcinácie proti koronavírusu a bude odpovedať na väčšinu otázok verejnosti. TASR o tom informovalo ministerstvo zdravotníctva (MZ)... Čítať ďalej
23 | 12 | 2020 | tasr


SR sa ako členský štát Európskej únie zapojila do spoločného verejného obstarávania vakcín prebiehajúceho pod záštitou Európskej komisie. Ako cieľ v rámci tohto spoločného obstarávania si zaumienila obdržať a zakúpiť vakcíny pre minimálne tri milióny obyvateľov Slovenska.

MZ SR doplnilo, že každý dodávateľ vakcíny má špeciálne požiadavky na skladovanie, mrazový a chladový reťazec podľa konkrétnej typológie vakcín. Počet vakcinačných miest sa bude zväčšovať s navyšovaním počtu dovezených vakcín pokrývajúc všetky okresy SR. Súčasne budú zriadené mobilné očkovacie tímy, ktoré budú očkovať klientov pobytových zariadení sociálnych služieb. Každý dodávateľ bude mať nastavené podmienky distribúcie a skladovania individuálne a tieto sa budú operatívne prerokovávať s dodávateľmi podľa aktuálneho stavu situácie a potrieb vakcinačných miest.

V deň očkovania pacient príde na daný čas na očkovanie s certifikátom o negatívnom antigénovom teste na báze mRNA, platným maximálne 24 hodín. Identifikuje a eviduje sa očkovaný pacient. Následne sa overí vykonanie a negatívny výsledok antigénového testu. Pacient vyplní dotazník o svojom zdravotnom stave. Taktiež sa overí, že nie sú iné kontraindikácie k očkovaniu, najmä, že pacient nemá prejavy akútnej infekcie, teda horúčku, nádchu, kašeľ či bolesti hrdla.

Potom pacient podpíše informovaný súhlas s očkovaním a preočkovaním, dostane potvrdenie o podaní očkovacej látky. Súčasne ho upozornia, že po podaní vakcíny musí ostať v čakárni pre pacientov s podanou vakcínou. Zároveň sa oboznámi s predpokladanými vedľajšími účinkami ako napríklad bolestivosť, začervenanie v mieste vpichu a eventuálne celkové prejavy – mierna horúčka, myalgie. Po podaní očkovacej látky zostane pacient v čakárni ambulancie 30 minút.

 „Obavy sú úplne zbytočné, vedľajšie účinky sú minimálne a mierne,“ odkazujú odborníci
Slovensko sa už v sobotu dočká prvých vakcín proti koronavírusu, ktoré, žiaľ, sprevádzajú aj rozličné hoaxy. Odborníci v tom ale majú jasno, sú bezpečné! Čítať ďalej
23 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.