Krčméry: Očkovanie by malo chrániť aj pred novou mutáciou koronavírusu
23 | 12 | 2020 I tasr

Očkovanie proti ochoreniu COVID-19, ktoré sa v najbližšom čase rozbehne aj na Slovensku, by malo chrániť aj pred novou mutáciou koronavírusu. V diskusii na TASR TV to potvrdil profesor Vladimír Krčméry.


"Tento mutant má jednu dobrú a jednu zlú vlastnosť. Tá zlá je, že má kratšiu inkubačnú dobu a rýchlejšie sa šíri," uviedol infektológ. "Dobrá správa je, že sa zdá, že má nižšiu mortalitu, menej zabíja. A že je menej ťažkých prípadov," dodal.

"Bude zaujímavé, ako sa Európska únia vyrovná s novou mutáciou vírusu. Očkovanie by malo chrániť aj pred ňou," povedal. Dodal, že dodržiavanie stanovených pravidiel a odporúčaní je dobrou prevenciou aj proti šíreniu tejto mutácie vírusu.

Nová mutácia koronavírusu, ktorá sa potvrdila vo Veľkej Británii, je už pravdepodobne aj na Slovensku, uviedol na sociálnej sieti minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). Odborníci ministerstva a Úradu verejného zdravotníctva SR momentálne podľa Krajčího hľadajú najrýchlejšie riešenie na skríning pozitívne testovaných na Slovensku aj na nový variant vírusu. Zároveň sa realizuje zvýšený monitoring všetkých cestujúcich z Veľkej Británie, zameraný na dodržiavanie karantény a následného testovania na území SR.

Pozitívne testovaní môžu do obchodu, aj na pohreb
22 | 12 | 2020 | TASR