Tešili ste sa cez Vianoce na skutočnú zimu? Meteorológovia vás nepotešia
22 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Blížia sa Vianoce a hoci nás koronavírus a nariadenia vlády uzavreli doma, predsa len by každý chcel, aby boli na snehu a nie na blate. Kto v tom má ako tak jasno sú hydrometeorológovia.


Počasie krátko pred Vianocami veru z hľadiska snehu neveští nič dobré, teda že najkrajšie sviatky v roku budú biele. Na väčšine Slovenska teda také určite nebudú. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svoje facebookovej stránke ale predsa len avizuje výrazné ochladenie. Počasie teda pred Vianocami a počas nich bude vo výraznom kontraste.
Ochladzovať sa začne, ale až na Štedrý deň

„Výrazná zmena v počasí - ochladenie na Vianoce,“ avizuje hneď v úvode svojho statusu. „Doterajší priebeh decembra je charakteristický inverzným charakterom počasia s absenciou vpádov studeného vzduchu z vyšších zemepisných šírok,“ opisuje ústav doterajšie dve tretiny mesiaca. „V poslednej decembrovej dekáde dôjde k výraznej zmene v počasí. Tá začne najprv oteplením, ktoré bude vrcholiť deň pred začiatkom Vianoc, 23. 12. 2020. Následne, asi už vo štvrtok 24. 12. popoludní alebo večer, začne od severu cez naše územie postupovať studený front. Za ním k nám začne prenikať studený vzduch od severu. Počasie tesne pred Vianocami a počas Vianoc tak bude vo výraznom kontraste,“ predpovedajú hydrometeorológovia.



 

Desivá predpoveď: Čaká nás najtuhšia zima za posledných sto rokov!
V posledných rokoch si už zvykáme, že letá sú mimoriadne teplé a zimy skôr bez snehu a s menšími mrazmi. Klimatológovia ale varujú, že toto sa má počas tejto zimy zmeniť. Čítať ďalej
23 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


„Zlom v počasí je vidieť aj v ansámblovej predpovedi pre oblasť Hurbanova. Kým 23. 12. môže maximum teploty na juhozápade Slovenska dosiahnuť hodnoty okolo 10 °C, na Štefana (26. 12.) by už mohlo byť len od cca -3 °C na severe do cca +5 °C na juhu stredného Slovenska,“ končí svoju krátku predpoveď na sociálnej sieti Slovenský hydrometeorologický ústav. Pre bežného človeka to teda znamená, že na Štedrý deň bude oblačno až zamračené, na viacerých miestach s dažďom alebo prehánkami. Snežiť by teda malo najmä vo vysokých polohách, ale vo večerných hodinách sa sneženie očakáva aj na severozápade.

Desivá predpoveď: Tri dni pred Vianocami! Naplní sa predpoveď o konci sveta?
Jeden "koniec sveta" sme prežili v roku 2012, ale vraj ešte nemusí byť vyhrané. Tesne pred tohtoročnými vianočnými sviatkami má prísť ďalšia apokalypsa. Aspoň to tvrdí americký pastor Paul Begley, informuje portál eXtra. Čítať ďalej
29 | 11 | 2020 | Timotej Dudka