Rakúsko zostruje kontroly - aj na rakúsko-slovenských hraniciach
22 | 12 | 2020 I Ingrid Vrabcová

Rakúski vojaci a policajti zvýšili kontroly na hraničných priechodoch na  Slovensko, do Českej republiky, Maďarska, Slovinska a Talianska. Kvôli nariadeniam v súvislosti s koronavírusom sú intenzívnejšie kontroly na hranici v Dolnom Rakúsku, Korutánsku a Tirolsku, a to až do 10. januára, informuje portál stol.it.


Podľa predpisov musí každý, kto pricestuje do Rakúska, ísť na desať dní do karantény. Otestovať sa môže dať najskôr po piatich dňoch, a to na vlastné náklady. Platia ale výnimky pre pendlerov. Vzťahujú sa aj na osoby, ktoré majú namierené do enkláv Mittelberg (Kleinwalsertal), Vomp-Hinterriss či Jungholz.


Tí, ktorí prichádzajú do krajiny aspoň raz mesačne z rodinných dôvodov, alebo na návštevu k partnerovi, test mať nemusia. Obmedzenia sa netýkajú ciest z neodkladných a nepredvídateľných dôvodov, napríklad ťažké ochorenie rodinného príslušníka, úmrtie, pohreb, pôrod, alebo z dôvodu starostlivosti o odkázanú osobu. Ak nejde o pravidelné návštevy rodiny, napríklad cez Vianoce, alebo na Silvestra, platí desaťdňová karanténa.


500 vojakov nasadených na hraniciach


Výnimky platia aj pre osoby, ktoré chcú pricestovať z krajín s menším výskytom koronavírusu. Tí sa negatívnym testom preukázať nemusia. Na krajiny susediace s Rakúskom sa to ale nevzťahuje. Bez toho, aby sa museli obávať karantény, však môžu prísť opatrovateľky, diplomati či medicínsky sprievodný personál. Preukázať sa ale musia lekárskym potvrdením o negatívnom PCR, alebo antigénovom teste, nie staršom ako  72 hodín.


Podľa rakúskej ministerky obrany Klaudie Tannerovej (ÖVP) bolo doteraz na hraniciach nasadených 350 vojakov, no tento počet sa teraz navýšil na viac ako 500, uzatvára portál stol.it.