„Mutácia sa síce šíri rýchlejšie, ale nie je viac smrtiaca,“ upokojuje infektológ Sabaka
22 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Svet sa ešte nedostal z pandémie koronavírusu a už je tu jeho nová, údajne ešte strašnejšia verzia. Šíriť sa má rýchlosťou blesku a jej účinky sú horšie ako u tej, s ktorou zápasíme v súčasnosti.


Veľká Británia sa prakticky zo dňa na deň stala postrachom pre mnohé štáty, ktoré sa boja a by sa mutácia koronavírusu nedostala aj k nim. Prirodzene, ani my nie sme výnimkou. Máme sa skutočne obávať, alebo náš strach je prehnaný? Vysvetliť sa to pokúsil infektológ Peter Sabaka, píše portál 1.pluska.sk .
Táto mutácia spôsobuje najväčšie problémy

Slováci, ale nielen tí, ktorí priletia od dnešnej polnoci na naše územie z Britských ostrovov musia ísť do karantény a po piatich dňoch aj na PCR test. Dôvodom je práve nová mutácia koronavírusu, ktorú nemajú vo Veľkej Británii pod kontrolou a rýchlo sa šíri ďalej. Existuje síce 12-tisíc mutácií koronavírusu, no žiadna zatiaľ nespôsobila takéto problémy. „U tohto konkrétneho mutanta vírusu sa nahromadilo niekoľko mutácií za sebou. Zrejme to bolo spôsobené tým, že pacient mal poškodený, teda nemal dobre funkčný imunitný systém a vírus bol uňho veľmi dlho prítomný. Mal dlhý čas na to, aby zmutoval,“ snaží sa infektológ Peter Sabaka z Kliniky infektológie Univerzitnej nemocnice Bratislava vysvetliť, ako mohlo k mutácii prísť.

Drvivá väčšina ľudí má podľa Sabaku v sebe vírus 7 až 10 dní a za ten čas zmutovať nestihne. „U tohto pacienta s oslabeným imunitným systémom bol vírus dlhšie a tým pádom sa uňho nahromadilo 5 mutácií za sebou,“ spresnil. Problémová je podľa neho najmä jedna mutácia. „Spôsobuje, že vírus sa silnejšie viaže na receptor, pomocou ktorého sa vírus prichytáva na ľudské bunky. Tým pádom sa uvažuje nad tým, že môže byť nákazlivejší, pretože má väčšiu schopnosť viazať sa,“ objasnil infektológ. Podľa slov britského premiéra Borisa Johnsonna je nový mutant až o 70 % nákazlivejší ako jeho pôvodca.

Nová mutácia koronavírus na Ostrovoch vystrašila aj Slovensko. Zavádzame prísne opatrenia
Blížia sa Vianoce a s nimi zrejme aj zvýšený počet návratov Slovákov zo zahraničia. Tí, ktorí pricestujú za rodinami z Veľkej Británie ho však budú mať sťažený. Dôvodom je infekčnejšia mutácia koronavírusu. Čítať ďalej
21 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Niektoré PCR testy „mutanta“ nedokážu odhaliť

Našťastie, väčšia rýchlosť šírenia vírusu je nateraz najväčšie riziko. „Zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by sa ním mohli reinfikovať ľudia, ktorí už prekonali COVID. Alebo že by proti nemu boli neúčinné vakcíny, prípadne že by tento vírus bol viac smrtiaci. Nič z toho zatiaľ sa neukazuje ako pravdepodobné,“ upokojuje verejnosť Sabaka, podľa ktorého sú ale reakcie krajín voči cestujúcim z Británie  adekvátne. Horšie je, že nevieme, ako táto mutácia bude vplývať na priebeh ochorenia. „Zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by toto ochorenie malo byť ťažšie, ale ani ľahšie,“ skonštatoval Sabaka, podľa ktorého je teda na mieste opatrnosť.

„Tiež sa uvažuje, že tento vírus má zrejme väčšiu schopnosť dlhšie prežívať u ľudí s oslabeným imunitným systémom. Keď by boli dlhšie infekční, tiež by sa u nich potom mohli ešte ďalšie mutácie nahromadiť,“ upozornil Sabaka, podľa ktorého vírus môže dlhšie prežívať napríklad u ľudí, ktorí berú silné lieky na potláčanie imunity alebo majú transplantovaný niektorý orgán. Odborníci ale odhalili aj ďalšie riziko novej mutácie. „Niektoré PCR testy ho nedokážu odhaliť, čo je ďalšia zákernosť. Nie však naše slovenské,“ konštatuje infektológ.
Najdôležitejšie je teraz zaočkovať čo najviac ľudí

Lety z Veľkej Británie teda európske krajiny zakázali, respektíve cestujúci musia absolvovať karanténu. Ak totiž príde niekto na Slovensko s negatívnym PCR testom urobeným na ostrovoch, ten nemusel novú mutáciu zachytiť. Nateraz je preto jedinou účinnou zbraňou očkovanie. „Vakcína by naň mala fungovať. Preto je nevyhnutné čo najrýchlejšie zaočkovať čo najviac ľudí, aby sa obmedzilo šírenie vírusu. Keď sa obmedzí šírenie vírusu, tak potom už nemôže ani mutovať, lebo nemá u koho,“ dodáva na záver infektológ Sabaka.

Britom sa mutáciu koronavírusu vymkla spod kontroly
Britský minister zdravotníctva Matt Hancock v nedeľu vyhlásil, že prísny lockdown v Londýne a juhovýchodnej časti Anglicka zaviedla vláda počas Vianoc preto, lebo nový kmeň koronavírusu, ktorý sa tam šíri, sa vymkol spod kontroly. Čítať ďalej
20 | 12 | 2020 | tasr