Konferencia biskupov Slovenska upozorňuje na alternatívne weby, varuje pred „spochybňovačmi“ očkovania.  
22 | 12 | 2020 I Petra Demková

Konferencia biskupov katolíckej cirkvi varuje občanov, katolíkov, pred dezinformáciami na internete. Momentálne vidia biskupi najväčšiu hrozbu v šírení dezinformácií o očkovaní proti korone. KBS varuje menovite pred webmi ako Svetlo sveta, Infovojna, Badatel, Zem a vek, či Slodobný vysielač. Informácu priniesla aj TA3.


Martin Kramara, hovorca KBS, vydal 21.12. na stránke Tlačovej kancelárie konferencie biskupov Slovenska vyhlásenie k šíreniu dezinformácií prostredníctvom internetu.

Vo vyhlásení varuje pred novodobými hrozbami, ktoré sme v minulosti nepoznali. „...Dezinformácie úspešne prenikajú do našich životov vo viacerých oblastiach. Internet ponúka obrovské množstvo správ. Na niečo také sme v minulosti neboli zvyknutí,“ píše sa v stanovisku. „Hľadačom "skutočnej pravdy" vďačne vychádzajú v ústrety tzv. alternatívne médiá,“ upozorňuje hovorca. „A bude trvať dlho, kým niektorí pochopia (ak vôbec), že zďal a nie všetky súčasné "protiprúdy" sú skutočne objektívne,“ pokračuje.

"Tých, čo sa rúhajú proti Pfizeru, mučí súčasná inkvizícia Mikasom a Matovičom", píše Blaha
22 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič


Konferencia biskupov varuje dokonca aj pred stránkami, ktoré sú orientované na vieru. Biskupi upozorňujú, že na takýchto stránkach sa „dezinformačný“ obsah rozlišuje ešte ťažšie. „Tak ako sme napríklad ľahko schopní rozlíšiť, že tzv. liberálne médiá sa v otázkach viery a náboženstva nedajú pokladať za "bernú mincu", oveľa menej si dokážeme všimnúť, že weby, ktoré navonok vystupujú kresťansky, ba odhodlane katolícky, môžu byť v skutočnosti takisto nespoľahlivé,“ upozornil Martin Kramera.

Čerstvým prípadom je podľa katolíckych biskupov spochybňovanie stanoviska KBS k očkovaniu. „Pisatelia, ktorí urputne argumentujú proti, mi posielajú citáty od "Byzantského katolíckeho patriarchátu",“ píše v stanovisku hovorca, „neraz v úplnom nevedomí, že toto spoločenstvo ku Katolíckej cirkvi nepatrí, a dokonca otvorene bojuje proti pápežovi. Podobne mi prichádzajú články z gloria.tv, ktorá v nijakom prípade nereprezentuje katolícku vieru a náuku. Mená a heslá v názvoch, žiaľ, nič negarantujú,“ varuje.

Následne stránka tlačového oddelenia poskytuje zoznam podozrivých webov, ktorým odporúča, sa vyhnúť. Ide o tieto: Gloria.tv, Svetlo sveta (zdieľané Hlavnými správami), Christianitas, Aliancia za nedeľu a medzi viac sekulárnymi odporúča vynúť sa stránkam Infovojna, Badatel, Zem a vek, Slobodný vysielač.

Pfizer varuje pred vlastnou COVID-19 vakcínou
20 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič