Cichanovská je obvinená z formovania a financovania extrémistickej skupiny v Bielorusku
22 | 12 | 2020 I Marek Molnár

Bielorusko začalo trestné konanie proti bývalej prezidentskej kandidátke Svetlane Cichanovskej a jej opozičnému hnutiu Koordinačná rada. Jej členovia sú obvinení z vytvorenia extrémistickej skupiny, ktorá má za cieľ zvrhnúť vládu, informuje portál RT.


Všetci členovia Koordinačnej rady, ktorá bola založená v auguste po sporných voľbách, sú v súčasnosti vo väzení alebo emigrovali do zahraničia. Ich deklarovaným plánom bolo nadviazať dialóg s orgánmi s cieľom vytvoriť nové voľby. Podľa najnovšej obžaloby zverejnenej generálnou prokuratúrou sú obvinení z „vytvorenia a vedenia extrémistickej skupiny a financovania jej aktivít s cieľom protiústavného zmocnenia sa štátnej moci“.

Prezident Lukašenko ich už v auguste obvinil z rovnakej veci. Okrem Cichanovskej výslovne uviedol opozičné osobnosti Mariu Kolesnikovovú a Oľgu Kovalkovú, bývalého ministra kultúry Pavla Latuška, člena rady Sergeja Dylevského a právnika Maxima Znaka.

Ruský vedec, spolupracujúci na vývoji vakcíny, "vypadol" z okna. Aj s bodnými ranami
Ruský vedec, ktorý spolupracoval so škótskymi výskumníkmi na vývoji vakcíny proti covidu-19, bol v Petrohrade nájdený mŕtvy. Údajne vypadol z okna, na jeho tele sa však našli bodné rany. Čítať ďalej
22 | 12 | 2020 | Ivan Brožík


Bieloruské nepokoje sa začali 9. augusta, keď bol Lukašenko vyhlásený za víťaza prezidentských volieb. Podľa oficiálnych výsledkov, ktoré opozícia považuje za zmanipulované, si dlhoročného vodcu vybralo 80,1% voličov.

Po zatvorení volebných miestností sa začali demonštrácie proti údajnému sfalšovaniu výsledkov. O niekoľko dní neskôr Cichanovská utiekla do Litvy a založila Koordinačnú radu. Odvtedy sa v uliciach krajiny pravidelne konajú protesty, v ktorých demonštranti požadujú demisiu prezidenta.

USA zvýšili vojenskú prítomnosť pri ruských hraniciach o 15 percent
Ruský minister obrany Sergej Šojgu informoval, že USA začali s presunom bojových jednotiek z Nemecka do Poľska a pobaltských krajín a že sa zvyšuje prítomnosť amerických lodí v arktickom regióne. Čítať ďalej
22 | 12 | 2020 | Ivan Brožík