Prvý Slovák by mal byť zaočkovaný už v nedeľu. Kto to bude sa však tají
22 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Očkovania sa teda dočkajú konečne aj Slováci. Ten prvý by mal dostať vakcínu už túto nedeľu. Kto tým šťastlivcom bude, ale zostáva pred verejnosťou ukryté.


Predpokladaný termín, kedy by malo Slovensko začať s vakcinovaním proti novému koronavírusu je nedeľa 27. decembra, informovala o tom hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Očkovacia látka by k nám mala doraziť deň predtým, uvádza portál ereport.sk.
V pláne je preočkovanie 3,3 milióna Slovákov

Rezort zdravotníctva ale nechce prezradiť, kto bude prvou zaočkovanou osobou, ani kde sa bude očkovanie po prvý raz realizovať. „O ďalších podrobnostiach budeme v predstihu informovať,” uviedla Eliášová. Epidemiológ Pavol Jarčuška však ešte minulý piatok prezradil, že prvý očkovaný človek na Slovensku má patriť medzi rizikové osoby a počas svojho života spravil pre spoločnosť veľa. Jana Ježíková, štátna tajomníčka ministerstva zdravotníctva dodala, že na Slovensko by malo na začiatok prísť 10 000 kusov vakcíny, ktorá sa bude očkovať v dvoch dávkach, pričom celkovo máme nakontrahovaných 18 miliónov vakcín.

V pláne je preočkovať 3,3 milióna obyvateľov, a to tak, že v prvej vlne by mali byť zdravotníci, zamestnanci domovov sociálnych služieb (DSS) či pracovníci kritickej infraštruktúry. V druhej by mali byť očkovaní klienti DSS, pacienti nad 65 rokov a tiež chronicky chorí. Tretia vlna očkovania sa má dotknúť populácie s vysokým rizikom šírenia ochorenia a v štvrtej pôjde o obyvateľov Slovenska nad 18 rokov, uvádza v závere portál ereport.sk.

Očkovanie proti koronavírusu treba podporiť dobrými argumentami (P.Stuiberová)
KOMENTÁR Petry Stuiberovej (Der Standard) Čítať ďalej
19 | 12 | 2020 | Ingrid Vrabcová