Ruská prokuratúra zastavila činnosť pražského Centra pre občiansku spoločnosť
21 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

Ruská generálna prokuratúra označila Prague Civil Society Centre (Centrum pre občiansku spoločnosť) sídliacu v Prahe za "nežiadúcu organizáciu", predstavujúcu "ohrozenia základov ústavného zriadenia a bezpečnosti" Ruska, píše portál ceskenoviny.cz.


Oznámil to na svojom webe denník Kommersant. Centrum sa stalo tridsiatou "nežiaducou organizáciou" v Rusku. Na jeho vzniku sa podieľala česká humanitárna organizácia Človek v tiesni, ktorú Rusko zaradilo na zoznam nežiaducich vlani. Centrum uviedlo, že ruská vláda rozhodla na základe zákona, ktorý pozorovatelia v oblasti ľudských práv označili za nepatričný a za nástroj na umlčanie aktivistov. Píše sa na webe ceskenoviny.cz.

Centrum tvrdí, že za rozhodnutím ruskej prokuratúry  je snaha o "umlčanie nezávislých novinárov, blogerov a ďalších ľudí, ktorí dohliadajú na konanie mocných. Veríme, že odvážna a kreatívna občianska spoločnosť robí každú krajinu lepším miestom pre jej občanov. Zostávame oddaní podpore občianskych spoločností vo východnej Európe a strednej Ázii," poznamenalo centrum na svojom webe .

Americký špionážny program FBI porušuje pravidlá ochrany práv občanov na súkromie, ale aj tak bolo povolené jeho pokračovanie
Americký súd FISA povolil FBI, aby pokračovala v používaní neoprávneného programu sledovania, pri ktorom skúmajú rozhovory medzi Američanmi a ľuďmi v zámorí, a to aj napriek zisteniu, že vláda porušuje pravidlá ochrany súkromia, informuje portál... Čítať ďalej
07 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Mimovládna organizácia Človek v tiesni vo februári 2015 oznámila, že v Prahe vzniká Centrum pre občiansku spoločnosť v postsovietskych krajinách (Prague Civil Society Centre), ktoré bude podporovať iniciatívy občanov v krajinách Východného partnerstva (Bielorusko, Ukrajina, Moldavsko, Gruzínsko, Arménsko, Azerbajdžan) , v Rusku a v krajinách Strednej Ázie.

Centrum má troch zakladateľov: poľský Institute of Public Affairs, nórsku organizáciu Human Rights House Foundation a českú spoločnosť Člověk v tísni. Financie poskytujú dve súkromné ​​nadácie (CS Mott Foundation a Oak Foundation) a česká, americká a švédska vláda.

Rusko zaradilo humanitárnu organizáciu Človek v tiesni na zoznam nežiaducich organizácií vlani 7. novembra.

Špionážna vojna?
O tom, či bolo vyhostenie ruských diplomatov primeranou reakciou na zbabrané vydanie víz na Generálnom konzuláte SR v Petrohrade je možné viesť prinajmenšom „diplomatické“ spory. Čítať ďalej
11 | 08 | 2020 | Aneta Leitmanová