Prieskum: OĽaNO stále padá, SaS sa derie dopredu a Hlas-SD zvyšuje náskok
21 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Agentúra AKO zverejnila najnovší prieskum, podľa ktorého narástli preferencie strany SaS, ba Hlas-SD už prekročil dvadsaťpercentnú hranicu. Naopak, stále sa prepadáva OĽaNO.


V najnovšom prieskume agentúry ANO má strana Petra Pellegriniho Hlas-SD už 22,8 %, ale výrazný nárast voličov zaznamenala aj Sulíkova SaS so 16,2 %, čo znamená, že oproti minulému prieskumu má nárast takmer tri percentá, uvádza portál hnonline.sk.
Kauzy okolo Petra Žigu zatiaľ Hlasu-SD neublížili

Za vedúcou dvojicou sa na treťom mieste umiestnilo hnutie OľaNO premiéra Matoviča so 14,2 %, ktoré ale zaznamenalo ďalší pokles. Ficov Smer-SD má 9 %, prepad o takmer tri percentá oproti poslednému prieskumu zaznamenali aj kotlebovci, ktorí sú s 5,7 % už len tesne nad hranicou zvoliteľnosti, s rovnakými percentami ako Kollárova Sme rodina. Do parlamentu by sa ešte dostalo aj Progresívne Slovensko s deviatimi percentami. KDH a Za ľudí získali zhodne po 4,7 %, takže by sa do Národnej rady nedostali. Podľa najnovšieho prieskumu teda vyplýva, že ak by boli predčasné voľby, do parlamentu by sa dostalo sedem strán.

„Ukazuje sa, že OĽaNO stráca svojich voličov, ktorí sa prikláňajú na stranu Sulíkovej SaS. Vlastne sa často stáva, že si tieto dve strany akoby prepožičiavajú voličov. V minulosti to bolo tak, že SaS bola v prieskumoch pred OĽaNO, čiže je to do istej miery taký návrat do normálu. Je to súboj názorov na pandému, v ktorom sa zdá, že má Sulíkova strana navrch,“ povedal pre Hospodárske noviny riaditeľ agentúry AKO Václav Hřích.

Za vysokými percentami strany Hlas-SD vidí Hřích dobrú štartovaciu pozíciu. „Oni sú v dobrej pozícii, stačí im vlastne čakať a robiť štandardnú opozičnú prácu. Je vidieť že kauzy, ako tá okolo bývalého ministra hospodárstva Petra Žigu, nemali ešte takú mediálnu odozvu na voličov,“ dodal pre portál hnonline.sk v závere riaditeľ agentúry AKO.

PRIESKUM: Sulík v popularite dobehol Pellegriniho. Matovič a Kollár padajú
Najdôveryhodnejšou spomedzi slovenských politikov je prezidentka SR Zuzana Čaputová. Dôveruje jej 63 percent a nedôveruje 35 percent respondentov. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre televíziu Markíza, ktorý bol realizovaný od 18. do 25.... Čítať ďalej
13 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR