Pravda o mutácii z Anglicka a covide vo vakcíne
21 | 12 | 2020 I Timotej Dudka

Čím dlhšie musíme s covidom žiť, tým viac informácií, často protichodných, zo všetkých strán dostávame. Ako sa v nich vyznať? Na najčastejšie otázky odpovedala redakcii eXtra.cz lekárka, ktorá chorobu sama prekonala.



Postrach z Anglicka

Posledných niekoľko dní sú spravodajstvá po celom svete plné informácií o novej mutácii koronavírusu, ktorá sa objavila vo Veľkej Británii. Podľa MUDr. Ivany Němečkovej, ktorá si chorobou sama prešla, však nie je dôvod k zbytočne vyššej nervozite.

"Tento vírus zmutoval už mnohokrát a dôležité je, že zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by bol nebezpečnejší ako jeho predchádzajúce formy. Doteraz nemáme informácie o tom, že by u neho bola vyššia mortalita (úmrtnosť)," upokojuje doktorka.

Podvodníci ponúkajú vakcíny proti COVID-19
21 | 12 | 2020 | Ivan Brožík

Vakcíny aj tak zafungujú

Podľa nej s vyššou mierou pravdepodobnosti budú aktuálne podávané vakcíny fungovať aj na novú variáciu covidu. "A aj keby nie, čo sa úplne neočakáva, očkovacie látky možno ľahko prispôsobiť. Otázkou samozrejme zostáva, ako dlho budú mať účinnosť a ako dlho po nich bude pacient imúnny. V tom sa názory odborníkov zatiaľ líšia a nemáme dostatočný počet dát, aby sme mohli s určitosťou povedať, aká dlhá účinnosť naozaj bude," tvrdí Němečková.
Nákaza

"Britský premiér síce vyhlásil, že nová mutácia covidu je o sedemdesiat percent nákazlivejšia, ale vôbec netušíme, z akých údajov vychádza. Žiadne vedecké alebo lekárske podklady na to neposkytol. Čisto teoreticky to môže byť aj zlá interpretácia čísel, takže by som neprepadala panike. Určite sa to všetko teraz bude skúmať, prebehnú štúdie a až potom to budeme vedieť s určitosťou," vyhlasuje bývalá covid pacientka.

Ukrajina bude musieť požiadať Moskvu o pomoc, ak Západ nedodá vakcíny proti Covid-19, varuje Zelenskyj
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odhalil svoje znepokojenie zo zákazu vývozu amerických vakcín proti Covid-19, pričom tvrdí, že jeho vláda bude „musieť“ požiadať Moskvu o pomoc, ak Západ bude nečinne prizerať, informuje portál... Čítať ďalej
21 | 12 | 2020 | Marek Molnár

A ako je to vlastne s onou nákazlivosťou?

"Covid sám o sebe je dosť nákazlivý. Ak by sa potvrdila vyššia nákazlivosť onoho "britského covidu", znamenalo by to skrátka to, že sa to rýchlejšie šíri populáciou. Je dobré ďalej dodržiavať základné hygienické opatrenia, dôslednejšie testovať, oddeliť tých, ktorí sú pozitívni, dodržiavať karanténu a zo strany úradov zvažovať, ako dlho môže byť vírus aktívny a ako dlho by teda mal byť človek izolovaný," zdôrazňuje.
Dostanem z vakcíny covid?

Na sociálnych sieťach sa šíria informácie, že vakcína proti covidu sama vírus obsahuje, a že sa teda ten, kto sa nechá zaočkovať, môže nakaziť. "To nie je pravda. Aktívne vakcíny síce vznikajú tak, že sa v laboratóriách použijú konkrétne časti vírusu, ktoré pomôžu telu vytvoriť si proti nemu protilátky, ale nakaziť sa ním cez vakcínu nedá," upresňuje Ivana Němečková.

"Keď človek chorobu prekoná, telo antigén zničí, ale súčasne si ho okopíruje, zistí si o ňom informácie a vytvorí si pre nabudúce protilátky. A s tým vakcína pomáha bez prekonania choroby. Telo vďaka nej získa informácie pre boj s vírusom, keby ho atakoval. V podstate ho imunizuje bez toho, aby covid musel prekonať aj s často rizikovými príznakmi," dodáva lekárka na záver.

Štyria z desiatich Američanov odmietajú alebo sú skeptickí voči očkovaniu proti Covid-19
Americký spravodajský kanál CNBC priznal, že 4 z 10 Američanov úplne odmietajú, respektíve nie sú naklonení tomu, že by sa nechali zaočkovať proti nákaze Covid-19. Jedným z dôvodov ich nedôvery k vakcinácii môže byť podľa všetkého nemožnosť... Čítať ďalej
21 | 12 | 2020 | Gabriel Matta