Štyria z desiatich Američanov odmietajú alebo sú skeptickí voči očkovaniu proti Covid-19
21 | 12 | 2020 I Gabriel Matta

Americký spravodajský kanál CNBC priznal, že 4 z 10 Američanov úplne odmietajú, respektíve nie sú naklonení tomu, že by sa nechali zaočkovať proti nákaze Covid-19. Jedným z dôvodov ich nedôvery k vakcinácii môže byť podľa všetkého nemožnosť uplatniť si náhradu škody v prípade, že by vakcína poškodila ich zdravie


Americká farmaceutická spoločnosť Pfizer síce uisťuje verejnosť, že aj keď bola vakcína vyvinutá v rekordnom čase 8 mesiacov, jej vývoj vraj nebol uponáhľaný. Skeptici však poukazujú na okolnosť, že doposiaľ sa nikdy nepodarilo žiadnu vakcínu vyvinúť rýchlejšie ako za štyri roky. Štvorročný časový interval bol doposiaľ najkratší možný čas, za aký sa podarilo v roku 1967 vyvinúť vakcínu proti príušniciam (zápal príušných žliaz, mumps).

Osem mesiacov na vývoj vakcíny proti infekcii Covid-19 sa preto mnohým Američanom javí ako podozrivý, zvlášť v kombinácii s faktom, že producenti vakcín Pfizer a Moderna majú vopred garantovanú imunitu voči eventuálnym žalobám o odškodnenie za prípadné vedľajšie škodlivé účinky ich vakcín, ktoré by sa mohli prejaviť po dlhšom čase.

"Analýza nového koronavírusu ukazuje, že nie je umelo vytvorený" konštatuje ruský vedec
Analýza genómov nového koronavírusu ukazuje, že vírus je prirodzený a nie je teda vytvorený človekom. Uviedol to Rinat Maksjutov, riaditeľ novosibirského strediska Vektor pre ruskú tlačovú agentúru TASS.. Čítať ďalej
21 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič


Navyše, podľa platnej legislatívy nebudú môcť americkí občania žalovať ani federálnu agentúru pre kontrolu potravín a liečiv FDA (Food and Drug Administration) a nebudú sa môcť dožadovať ani právnej ochrany voči zamestnávateľom, ktorí budú podmieňovať výkon povolania potvrdením o očkovaní proti Covid-19.

Podľa právnych expertov ide o bezprecedentnú situáciu, kedy je vymožiteľnosť škody na zdraví prakticky nulová, keďže farmaceutické firmy aj štátne inštitúcie si vopred vyhradili imunitu voči prípadným žalobám. Právna imunita farmaceutických firiem Pfizer a Moderna súvisí aj s tým, že americká vláda nechce, aby ich ľudia mohli žalovať. Ak by totiž poškodení jedinci mohli výrobcov vakcíny žalovať, Pfizer aj Moderna by si od americkej vlády účtovali oveľa vyššie sumy za dodané vakcíny. Pfizer aj Moderna sa zdržali akéhokoľvek komentára na dotazy CNBC ohľadne ich právnej imunity v súvislosti s vakcinačnou kampaňou, v ktorej sú nasadené ich očkovacie preparáty.

Nedôvera v masové očkovanie môže zhatiť plány farmaceutických gigantov (Vladimír Prochvatilov)
21 | 12 | 2020 | Zuzana Perželová