Nová mutácia koronavírus na Ostrovoch vystrašila aj Slovensko. Zavádzame prísne opatrenia
21 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Blížia sa Vianoce a s nimi zrejme aj zvýšený počet návratov Slovákov zo zahraničia. Tí, ktorí pricestujú za rodinami z Veľkej Británie ho však budú mať sťažený. Dôvodom je infekčnejšia mutácia koronavírusu.


Slovensko, podobne ako niektoré iné európske krajiny, zavádza pre všetkých občanov prichádzajúcich z Veľkej Británie od dnešného dňa nielen povinnosť karantény, ale aj absolvovanie RT-PCR testu, ktorý sa odoberá najskôr na 5. deň od pricestovania na naše územie. Vynútila si to prítomnosť novej infekčnejšej mutácie koronavírusu vo Veľkej Británii.
Najskôr päť dní karanténa, potom PCR testy

Mutácia, ktorá sa vyskytla aj v Juhoafrickej republike, navyše nie je detekovateľná niektorými európskymi PCR testami, na čo vo svojom profile na sociálnej sieti upozorňuje aj minister zdravotníctva Marek Krajčí. „od 0:00 hod. 21.12. sa zavádza pre všetkých občanov prichádzajúcich z Veľkej Británie povinnosť karantény, ktorá môže byť ukončená až po absolvovaní RT-PCR testu s negatívnym výsledkom, ktorý sa odoberá najskôr na 5. deň od pricestovania na územie SR,“ upozorňuje všetkých, ktorí prídu z uvedenách dvoch krajín na Slovensko.



Podľa šéfa rezortu zdravotníctva sa musí navyše „každý občan prichádzajúci z Veľkej Británie najneskôr bezprostredne pri vstupe do Slovenskej republiky registrovať na webe: http://korona.gov.sk/ehranica a na požiadanie sa preukázať potvrdením o splnení tejto povinnosti príslušníkom Policajného zboru Slovenskej republiky“. Našťastie, „všetky laboratóriá na Slovensku, ktoré realizujú RT-PCR testy na ochorenie COVID-19 vedia zachytiť aj túto mutáciu koronavírusu,“ ubezpečuje Slovákov Krajčí, podľa ktorého Slovensko v tejto súvislosti koordinuje svoje ďalšie kroky s krajinami V4 a zajtra oznámi ďalšie opatrenia.
Vo Veľkej Británii sa vymyká spod kontroly

Nová mutácia koronavírusu SARS-CoV-2, ktorá sa šíri na juhu Anglicka, nie je pod kontrolou a bude veľmi zložité jej rozmach potlačiť. Navyše, nový vírusový kmeň môže byť až o 70 % nákazlivejší ako ostatné. Podľa znalcov ale zatiaľ nič nenaznačuje, že nový kmeň je smrteľnejší, alebo spôsobuje vážnejšie ochorenia. Neexistujú ani dôkazy, podľa ktorých by boli vakcíny proti nemu menej účinné. Horšia správa je, že vo Veľkej Británii sa podľa slov ministra Hancocka vymyká nový koronavírus spod kontroly, pretože sa šíri oveľa rýchlejšie, takže bude zložité udržať ho na uzde. Po vzore Holandska a Belgicka, ktoré už letecké spojenie s Veľkou Britániou pozastavili, o zákaze vážne uvažuje aj Nemecko.

Britom sa mutáciu koronavírusu vymkla spod kontroly
Britský minister zdravotníctva Matt Hancock v nedeľu vyhlásil, že prísny lockdown v Londýne a juhovýchodnej časti Anglicka zaviedla vláda počas Vianoc preto, lebo nový kmeň koronavírusu, ktorý sa tam šíri, sa vymkol spod kontroly. Čítať ďalej
20 | 12 | 2020 | tasr