Matovič nákazou znefunkčnil časť parlamentu. Predĺženie núdzového stavu nemá kto odhlasovať
21 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

Karanténou poslancov OĽaNO po kontakte s pozitívne testovaným premiérom Igorom Matovičom je ohrozené aj predĺženie núdzového stavu koncom roka, píše denník SME.


Vláda stále čaká na parlament, aby jej odhlasoval právomoc núdzový stav predĺžiť, čo teraz nemôže. Bez desiatok poslancov OĽaNO však na to koalícia nemá dosť hlasov. Ak koalícia v parlamente núdzový stav nepredĺži, 29. decembra sa po 90 dňoch trvania automaticky skončí. Pripomína portál domov.sme.sk a pokračuje vo výpočte ďalších rizík.

Hrozilo by napríklad znefunkčnenie nemocníc a uprostred sviatkov by sa musel skončiť aj zákaz vychádzania. Bez núdzového stavu trvať nemôže.

Už minulý týždeň koalícia na zmenu ústavného zákona o núdzovom stave nemala dosť poslancov. Viacerí boli chorí, niektorí sú aj v karanténe s ochorením Covid-19. Na rozdiel od zmeny obyčajného zákona potrebuje koalícia ústavnú väčšinu 90 hlasov, celkovo ich má 95.

V karanténe sú teraz desiatky poslancov OĽaNO. Jednému z 53 zákonodarcov už testy potvrdili aj infekciu koronavírusom, potvrdil pre SME predseda klubu OĽaNO Michal Šípoš.

„Viem si to predstaviť,“ hovorí o prípadnej schôdzi parlamentu ešte pred Vianocami Šípoš. Predsedníčka koaličnej SaS Anna Zemanová tvrdí, že sa schôdzu pokúsia do sviatkov otvoriť. „V pondelok sa stretneme v parlamente a spočítame, koľko nás je,“ hovorí.

Ústavný právnik varuje: Núdzový stav nemá kto predĺžiť, hrozí nám kolaps?
Podľa akých pravidiel sa budeme najbližšie vlastne riadiť? Núdzový stav sa na Slovensku skončí 29. decembra. Nemá ho kto, ani ako, predĺžiť. Čítať ďalej
19 | 12 | 2020 | Ivan Brožík


Schôdzu až po Vianociach preferuje Peter Pčolinský, predseda klubu koaličného hnutia Sme rodina. „Bude to závisieť od situácie v poslaneckých kluboch, pretože všade pribúdajú pozitívni," varuje. Aj Pčolinskému v piatok PCR test potvrdil, že je infikovaný koronavírusom. Za jediný reálny termín schôdze parlamentu považuje 28. decembra.

„Sme, samozrejme, k dispozícii do 29. decembra, ak bude pandemická situácia taká, že kolegovia budú zdravotne v poriadku a budeme môcť zákon schvaľovať,“ naznačoval prípadnú schôdzu v poslednej chvíli podpredseda parlamentu za OĽaNO Gábor Grendel.

Znamenalo by to, že niekedy medzi 27. a 29. decembrom nesmie byť chorých viac ako päť poslancov koalície a všetci ostatní musia byť ochotní sa vrátiť do Bratislavy na hlasovanie. Parlament na rozdiel od vlády nemôže zasadať na diaľku, napríklad cez internet.

Ani 90 koaličných poslancov nemusí stačiť. „Ideálne by bolo, aby ich prišlo aspoň 91 alebo 92, ak by sa pri hlasovaní niekto pomýlil,“ hovorí Zemanová. Čas musí dostať aj prezidentka Zuzana Čaputová, aby novelu podpísala.

Matovič si chce diktovať núdzový stav ako sa mu to hodí. Vláda mu to už odklepla
Cesta k demokratúre: Vláda Igora Matoviča chce neobmedzene predlžovať núdzový stav! Čítať ďalej
07 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Vládnym poslancom by s hlasmi mohla pomôcť ešte opozícia. Hlas by podľa jeho predsedu Petra Pellegriniho dodal hlasy svojich poslancov, podmieňuje ho ale schválením pozmeňovacieho návrhu k novele. Hlas žiada, aby vláda mohla núdzový stav predĺžiť len s predchádzajúcim súhlasom dvojtretinovej väčšiny parlamentu a len so súhlasom prezidenta. "Ak prejde náš pozmeňovák, tak by Hlas zvažoval podporu zákona ako celku," hovorí Peter Pellegrini.

Aj Smer predložil k vládnemu návrhu pozmeňovacie návrhy. "Strana Smer sa nebude podieľať na žiadnom znásilňovaní práva a samotnej ústavy," reagoval hovorca Ján Mažgút.
Postoj ĽSNS nie je známy.

Ak parlament vláde nepotvrdí novú kompetenciu, bude to mať vplyv aj na pravidlá cestovania a pohybu počas sviatkov. Pravidlo platné od soboty, že sa môžu stretnúť najviac dve domácnosti, by prestalo platiť. Ľudia by sa tak bez rizika sankcie mohli v čase vrcholiacej druhej vlny pandémie koronavírusu začať opäť neobmedzene stretávať, napríklad aj na Silvestra.

Núdzový stav môže trvať maximálne 90 dní, uplynie preto najneskôr 29. decembra. Ak koalícia nebude mať dosť poslancov, aby presadila zmeny v ústavnom zákone, núdzový stav sa skoční 29. decembra.

Premiér Matovič už v minulosti naznačil, že stačí, aby núdzový stav „na minútu skončil“, a môžu ho vyhlásiť nanovo. Takýto spôsob však kritizovala aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková zo Za ľudí. „Je tam právne vákuum, že sa počkalo niekoľko dní a potom sa vyhlásil núdzový stav,“ tvrdí.

„Pointou časového limitu 90 dní na núdzový stav je ochrana pred jeho zneužitím,“ zamýšľa sa pre web Trnavskej univerzity právnička Lucia Berdisová z Ústavu štátu a práva SAV. Jedinou právne čistou možnosťou, ako núdzový stav predĺžiť, je podľa nej práve zmena zákona.

Načo je potrebný núdzový stav? Počas neho rozdala vláda zákazky za 2,1 miliardy EUR
Poslanec Tomáš Taraba upozorňuje, že vláda využíva núdzový stav na priame zadávanie zákaziek. Suma, ktorá bola týmto spôsobom preinvestovaná, ide do závratných výšok. Čítať ďalej
22 | 11 | 2020 | Petra Demková