Izraelskí agenti hackli telefóny novinárov z televíznej stanice Al-Džazíra
21 | 12 | 2020 I Marek Molnár

Podľa kanadského výskumného laboratória bolo 36 osobných telefónov, ktoré patrili zamestnancom televíznej stanice Al-Džazíra, hacknutých „vládnymi agentmi“, ktorí na útok použili kontroverzný špionážny nástroj neslávne známej izraelskej skupiny NSO, informuje portál RT.


Správu v nedeľu vydalo laboratórium Citizen Lab, pričom špecializovaný výskumný tím z univerzity v Toronte uviedol, že telefóny, ktoré patria zamestnancom televíznej siete, vrátane novinárov, producentov, či vedúcich pracovníkov, boli v júli a auguste tohto roku napadnuté a hacknuté „neviditeľným softvérom pomocou aplikácie IMessage“.



Toto zneužitie umožnilo páchateľom útoku, ktorých Citizen Lab označil za „vládnych agentov“ zo Saudskej Arábie a Spojených arabských emirátov, infikovať telefóny spyvérom bez toho, aby novinári museli kliknúť na škodlivé odkazy.

Občianske laboratórium vo svojej správe uviedlo, že tajné techniky použité pri útoku „boli sofistikované“ a teda „ťažko odhaliteľné“, keďže „ciele“ ani nevedeli o podozrivej aktivite.

Mutácie koronavírusu evidujú aj v ČR, podľa odborníkov však nie sú hrozbou
Mutácie koronavírusu SARS-CoV-2 evidujú aj v Českej republike, účinnosť vakcín však nové kmene vírusu - vrátane nákazlivejšieho v Británii - pravdepodobne neovplyvnia. V pondelok to uviedol šéf výskumnej skupiny Štrukturálnej virológie v... Čítať ďalej
21 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Hacknutie mohlo zostať nezistené, nebyť reportéra Tamera Almisshala, ktorý mal pocit, že jeho telefón by mohol byť špehovaný, a nechal vedcov preskúmať jeho zariadenie. Niekoľko mesiacov potom vedci zistili, že jeho osobný telefón navštívil webovú stránku, ktorá bola infikovaná spyvérom Pegasus od skupiny NSO bez toho, aby Almisshal vôbec klikol na škodlivý odkaz.

Objav podnietil rozsiahle pátranie po ďalších možných obetí medzi zamestnancami stanice Al-Džazíra, čo nakoniec viedlo k tomu, že Citizen Lab a IT jednotka kanála identifikovali celkovo 36 osobných telefónov, ktoré boli úspešne napadnuté „štyrmi operátormi zo skupiny NSO“.

Koronakríza v Rusku môže skončiť začiatkom roku 2021, tvrdí šéfka dozorného orgánu pre zdravie
S hromadným očkovaním proti Covid-19, ktoré sa v Rusku začalo tento mesiac, sa šéfka dozorného orgánu pre zdravie obyvateľov domnieva, že koronakríza by mohla skončiť do pár mesiacov, informuje portál RT. Čítať ďalej
21 | 12 | 2020 | Marek Molnár