Čína vyslala lietadlovú loď do Taiwanského prielivu len deň po tom, čo sa tam objavil americký torpédoborec
21 | 12 | 2020 I Marek Molnár

Peking vyslal lietadlovú loď Šan-tung na cvičenie skrz Taiwanský prieliv len deň po tom, čo sa tade plavil americký torpédoborec, ktorý vyvolal hnev Číny, informuje portál RT.


Lietadlová loď „plynulo“ preplávala Taiwanským prielivom, oznámil to v pondelok hovorca čínskeho námorníctva Liu Wensheng.

Liu uviedol, že loď Šan-tung je súčasťou „medziregionálneho výcviku“, a dodal, že v budúcnosti sa budú organizovať ďalšie cvičenia v súlade s „výcvikovými potrebami“ Pekingu.

Taiwanské ministerstvo obrany uviedlo, že vyslalo šesť vojnových lodí a osem lietadiel, aby mohlo pozorne sledovať pohyby Šan-tungu. Úradníci zdôraznili, že taiwanská armáda bola schopná chrániť ostrovnú krajinu.

Izrael obchádza Golanské výšiny v rukavičkách. Hliadkujú tam totiž ruské mierové zbory
Ruské ministerstvá obrany a zahraničia oznámili, že vyslali vojakov na Golanské výšiny. Ruskí vojaci spolu so sýrskymi vojakmi hliadkujú na takzvanej línii Bravo, ktorá v súčasnosti oddeľuje sýrske a izraelské pozície. Čítať ďalej
21 | 12 | 2020 | Ivan Brožík


Plavba sa uskutočnila uprostred zvýšeného napätia medzi Pekingom a Tchaj-pejom len deň po tom, čo Washington poslal cez prieliv torpédoborec amerického námorníctva USS Mustin. Americké námorníctvo uviedlo, že tranzit bol ukážkou „slobodnej plavby v indicko-tichomorskej oblasti“ a americké lode budú pokračovať v plavbe „všade, kde to umožňuje medzinárodné právo“.

Zhang Chunhua, hovorca čínskej armády, označil plavbu amerického torpédoborca za "sebeckú stratégiu na využitie Taiwanu."

Tchaj-pej medzitým zahájil programy na stavbu ponoriek a hliadkovacích lodí, aby čelil zvýšenej aktivite Číny v tomto regióne. Taiwan tiež uzavrel dohody s USA o nákupe stíhačiek a rakiet, pričom taiwanskí predstavitelia uviedli, že na zabezpečenie ochrany ostrova je potrebné vyzbrojenie. Čína trvala na tom, že dohody s USA porušujú zásadu „jednej Číny“ a vedú iba k ďalšej eskalácii.

Americký expert na vojenskú techniku spochybnil potenciál lietadlových lodí US Navy
Pri pobrežiach krajín tretieho sveta pôsobia impozantne. Ale proti najmodernejším zbraňovým systémom (aj Ruskej federácie) nemajú najnovšie americké lietadlové lode prakticky žiadnu šancu, píše portál Vojenská kontrola (Военное... Čítať ďalej
21 | 12 | 2020 | Ivan Brožík