V Rusku budú politici čeliť pokutám za urážku občanov
19 | 12 | 2020 I Diana Zaťková
Rusko je známe svojimi nevrlými byrokratmi s prísnou tvárou. Teraz však národný parlament prijal opatrenia na potrestanie politikov a úradníkov na všetkých úrovniach za urážku, ponižovanie alebo poškodzovanie dobrého mena občanov, informuje Russia Today.




Poslanci Štátnej dumy v stredu pozmenili a doplnili návrhy, vďaka ktorým majú orgány plnú zodpovednosť za to, čo hovoria o všetkých, od celebrít až po obyčajných Rusov. Orgány nariadili, aby sa vyhlásenie považovalo za „urážku“, ak „ponižuje česť alebo dôstojnosť človeka, je vyjadrené nedôstojne alebo neeticky“.

Pokuty vyplývajúce z nového zákona budú naozaj nákladné. Za urazenie ľudí v prejavoch, v masmédiách alebo na internete sa bude platiť až 100 000 rubľov (takmer 1 500 dolárov). Predtým boli politici od podobných opatrení oslobodení.

Polícia vyrazila do terénu kontrolovať zákaz vychádzania
19 | 12 | 2020 | sefredaktor


Ruský prezident Vladimír Putin vo štvrtok na svojej výročnej tlačovej konferencii pred novinármi prečítal petíciu občana, ktorý sa sťažuje na zlé zaobchádzanie zo strany úradníka. „V každej rodine,“ povedal, „je minimálne jeden čudák,“ pričom sľuboval riešenie situácie.

V roku 2019 bola hovorkyňa regionálnej správy v sibírskom meste Irkutsk odvolaná po tom, čo porušila základné pravidlo vo vzťahu s verejnosťou. Irina Alaškevičová sa dostala na titulky novín po úniku nahrávky.

Na nej sa údajne vysmievala miestnym obyvateľom, ktorí sa zúčastnili stretnutia s miestnymi vodcami. "Mali by ste vidieť, ako sa obliekajú," smiala sa. "Jeden prišiel v podpätkoch a mal na sebe  biele ponožky.... A druhá mala taký klobúk ... akoby mala dve triedy vzdelávania.“  Hovorkyňa tvrdila, že nahrávka bola falošná.

Kým Haščák obýva väzenskú celu, jeho finančný kamarát Tkáč je najbohatším Slovákom
Aký to paradox. Kedysi spolu bohatli, teraz jeden sedí za mrežami a druhý je najbohatším Slovákom. Ak by niekto nevedel, reč je o Jaroslavovi Haščákovi a Patrikovi Tkáčovi. Čítať ďalej
19 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.