Sú útoky vedené na Borisa Kollára pravdivé? (A.Leitmanová)
19 | 12 | 2020 I Anita Leitmanová
 

Pre niektoré médiá bol v posledných dňoch Boris Kollár opäť vďačným a „inšpiratívnym“ zdrojom pre písanie článkov. Hlavne tých nezaložených na pravde. Tých s nepreverenými informáciami. Ako na bežiacom páse sa písalo o krátení odmien zdravotných sestier po pobyte Kollára v nemocnici či dokonca o ich vyhadzove. K nim sa pridali články so zaručenými informáciami o otvorení Kollárovho lyžiarskeho strediska na Donovaloch ako jediného na celom Slovensku. A teda o údajnom nerešpektovaní protipandemických opatrení zo strany druhého najvyššieho ústavného činiteľa. Čo je zo všetkých týchto informácií nakoniec pravda? 

Obvinenia, že kvôli predsedovi parlamentu boli vyhodené z práce zdravotné sestry, neboli založené na pravde. Rovnako neopodstatnené sa ukázali aj ďalšie obvinenia z papalášizmu. Väčšina informácií v daných, nemenovaných médiách vyšla bez toho, aby boli tieto informácie preverené a potvrdené. Jednoducho vyšli ako fámy v štýle „jedna pani povedala“. Ako potvrdil riaditeľ nemocnice, žiadna zdravotná sestra neprišla a nepríde o odmeny a nikto nebol z nemocnice vyhodený. Ukázalo sa, že aj „zaručená“ správa o námestníčke riaditeľa, ktorá požiadala o uvoľnenie z práce, nemá s Kollárovou hospitalizáciou nič spoločné. Potvrdilo to opäť oficiálne vedenie nemocnice a ako uviedol sám Kollár, on osobne s ňou nebol počas celého svojho pobytu v nemocnici v žiadnom kontakte. 

Ani Donovaly nie sú jediným lyžiarskym strediskom, ktoré na Slovensku otvorili. Práve naopak, všetky, ktoré zasnežovali a boli pripravené na lyžiarsku sezónu, sa snažili v rámci možností otvoriť a otvorili, aby tým aspoň čiastočne eliminovali škody, ku ktorým u nich určite dôjde v dôsledku korona krízy.

Na Kollára sa zniesla kritika aj za to, že zatiaľ čo on otvára svoje lyžiarske stredisko, mnohí zatvárajú svoje reštaurácie. A že určite, ak by bol Kollár majiteľom reštaurácií, tie by zaručene zostali otvorené. Zrazu bol teda zodpovedný už aj za zatváranie reštaurácií a médiám, ktoré tento frontálny útok vedú, výborne uvedené zapadlo do umelo vytvoreného obrazu Kollára ako papaláša. Skutočnosť je taká, že Kollár je spolumajiteľom viacerých reštaurácií a tie sú momentálne, tak ako aj iné podniky, zatvorené. Ťažké chvíle, ktoré teraz zažívame asi úplne všetci, sa teda nevyhýbajú ani samotnému Kollárovi.

Celý obraz Kollára ako človeka s papalášistickými spôsobmi bol od začiatku postavený na hlinených nohách. Kto trochu sleduje politiku, dokáže posúdiť, že Kollár má síce za sebou rôzne prešľapy, ale papalášizmus k nim určite nepatrí. Môžeme mať k nemu výhrady, ale celé jeho pôsobenie v politike je skôr výrazne anti-papalášistické. Nálepka papaláša, ktorú tak vďačne prebrali isté médiá a začali ju s takou radosťou šíriť, sa ukázala ako neopodstatnená a nepravdivá. Zostáva len dúfať, že útoky postupne pominú, Kollár sa dá zdravotne do poriadku a bude sa môcť riadne venovať tomu, na čo bol vo voľbách zvolený...