Povinné očkovanie by zabilo letecké odvetvie, tvrdí expertka
19 | 12 | 2020 I Diana Zaťková
Šéfka poprednej lobby cestovného ruchu varuje, že zavedenie povinného očkovania Covid-19 pre medzinárodných cestujúcich, by znamenalo katastrofu pre cestovný ruch, informuje portál RT.




Niektoré vlády a letecké spoločnosti už signalizovali, že medzinárodné cestovanie sa vráti na úroveň pred pandémiou, až keď bude očkovanie proti vírusu pre pasažierov povinné. Ale vedúca Svetovej rady pre cestovný ruch Gloria Guevara vidí veci inak.

Počas prejavu na akcii organizovanej sieťou Common Trust Network, švajčiarskou neziskovkou podporovanou Svetovým ekonomickým fórom, Guevara uviedla, že už aj tak bolestivo zasiahnutý letecký priemysel by neprežil, keby boli cestujúci nútení podstúpiť očkovanie.

"Očkovanie môže byť povinné!" vyhlásil súd v Brazílii
Brazílsky najvyšší súd vo štvrtok oznámil, že očkovanie proti koronavírusu môže byť povinné. Zasadil tak úder vznikajúcemu protivakcinačnému hnutiu v krajine, uviedla tlačová agentúra AP. Čítať ďalej
18 | 12 | 2020 | tasr


Tvrdila, že rizikové skupiny, ako sú starší ľudia, budú pravdepodobne „poslednými ľuďmi, ktorí vycestujú“, aj keď sú prvými osobami, ktoré dostanú vakcínu. Namiesto požadovania očkovania by sa mali sprísniť pravidlá vyžadujúce pred odletom testovanie na Covid-19, uviedla Guevara.

Podľa lobistky zaznamenal letecký a turistický priemysel v dôsledku zdravotnej krízy celosvetovo stratu 3,8 bilióna dolárov. Ako sa však môže odvetvie cestovného ruchu odraziť od dna, zostáva otvorenou otázkou.

Medzinárodná asociácia pre leteckú dopravu (IATA), lobistická skupina, ktorá zastupuje letecké spoločnosti na celom svete, zavádza digitálny „pas“ Covid-19, ktorý by obsahoval výsledky testov spolu s dokladom o očkovaní.

Deti narodené pacientkam s Covid-19 majú protilátky, tvrdí štúdia
18 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Materská spoločnosť British Airways IAG SA sa zúčastní testovacieho programu s použitím aplikácie do konca roka, pričom digitálny identifikátor sa očakáva na zariadeniach Apple a Android v prvých mesiacoch roku 2021.

Plány na zavedenie pasov „imunity“ a iných foriem identifikačných údajov určených na preukázanie zdravia držiteľa vyvolali obavy u tých, ktorí tvrdia, že pandémiu možno použiť na vynútenie väčšej vládnej kontroly nad životom bez náležitého demokratického dohľadu.

Britská skupina pre ľudské práva Privacy International v novej správe varovala, že imunitné pasy by sa mohli vyvinúť do „globálneho dokladu totožnosti“, ktorý by sa dal použiť na reguláciu takmer všetkých aspektov života.

Českí experti očakávajú silnú tretiu vlnu v januári
Tretia vlna pandémie nás zrejme neminie. Niektoré európske krajiny podľa odborníkov pristupujú k pandémii rozumnejšie než my. Kým napríklad v Nemecku budú po Vianociach uvoľňovať, Česi môžu očakávať ďalšie sprísnenie opatrení proti šíreniu covidu,... Čítať ďalej
18 | 12 | 2020 | Timotej Dudka