Očkovanie proti koronavírusu treba podporiť dobrými argumentami (P.Stuiberová)
19 | 12 | 2020 I Ingrid Vrabcová



KOMENTÁR Petry Stuiberovej (Der Standard)


Prvá dodávka vakcín ešte do Rakúska ani nedorazila a názory politikov sa výrazne rôznia. Jedni trvajú na povinnom očkovaní, druhí sú skôr za očkovanie dobrovoľné. Vláda musí dobrými argumentami presvedčiť ľudí, aby sa vôbec išli dať zaočkovať proti koronavírusu.


Krajinskí politici v Štajersku a Hornom Rakúsku sú za povinné očkovanie, predseda vorarlberskej vlády je zásadne proti tomu. Minister zdravotníctva upokojuje: „Povinné očkovanie nie je nevyhnutné.“


To všetko je síce pekné, ale, žiaľ, pointa je v niečom úplne inom, píše ďalej v komentári Petra Stuiberová. Nejde o to, či ľudí treba prinútiť, aby sa dali zaočkovať. Je to o vysvetľovaní, presviedčaní, že obavy a strach sú zbytočné. S tým sa malo začať už dávno,  napríklad keď sa objavil prieskum verejnej mienky Petra Hajeka, ktorý ukázal veľkú skepsu Rakúšanov.


Malo by sa biť na poplach. Maximálna ochrana obyvateľstva za zabezpečí len pri priemernej 60- až 70-percentnej preočkovanosti. Ako to však dosiahnuť, keď sotva slabá tretina sa v prieskume vyslovila, že očkovanie ešte zváži a len 17 percent si je istých, že sa dá zaočkovať?


Nie je pritom pravda, že by sa ľudia stavali a priori proti očkovaniu ako takému. Dlhodobo lekári organizujú rôzne očkovacie kampane, či sú to osýpky, alebo chrípka. Pokiaľ však ide o súčasnú pandémiu, takáto kampaň sa ešte ani len nezačala. Preto sa nemožno ani čudovať, že ľudia sú v zásade skeptickí, a to celkom oprávnene. Chýba správna argumentácia a odpovede na otázky týkajúce sa vakcín, nakazenia koronavírusom a prevencie.


Tému očkovania nemožno politicky zneužívať


Podľa Petry Stuiberovej je teraz dôležité, aby rakúska vláda konečne prešla do ofenzívy a zaujala jasný postoj, prečo je za to, aby sa ľudia dali zaočkovať proti koronavírusu. Obyvatelia Rakúska sú už z toho všetkého unavení, vynervovaní z pandémie, ktorá má na každého aj ekonomické dopady. Preto mnohí hľadia do budúcnosti veľmi pesimisticky. Tu by mala konečne začať konať vláda a prezentovať jednotný postoj.


A nielen to. Ešte pred informovaním o celoplošnom očkovaní treba poriadne zapracovať v jednotlivých spolkových krajoch, do detailov rozpracovať presný očkovací plán a vopred predísť akýmkoľvek nezrovnalostiam. Tému očkovania nemožno politicky zneužívať.


Príkladom, ako sa to robiť nemá, bolo hromadné testovanie na koronavírus. Ako pripomína Petra Stuiberová, rakúsky spolkový kancelár Sebastian Kurz o ňom informoval bez toho, aby sa predtým dohodol s ministrom zdravotníctva, krajinskými predstaviteľmi z oblasti zdravotníctva či odborníkmi z krízového štábu. Výsledkom potom boli nekonečné debaty o výhodách a nevýhodách testovania. Každý mal svoj názor a ľudia boli z toho akurát tak zmätení, nevedeli, čo si majú myslieť. Dôsledkom bola pomerne malá účasť na celoplošnom testovaní.


Presvedčiť ľudí o očkovaní proti koronavírusu  by nemalo byť nemožné, treba im to len správne vysvetliť. O to by sa mala teraz postarať vláda a mala by to robiť inak, ako doposiaľ, uzatvára v komentári v rakúskych novinách Der Standard Petra Stuiberová.