Na vesmírnej stanici majú problém s unikajúcim kyslíkom
19 | 12 | 2020 I tasr

Kozmonautom sa stále nepodarilo vyriešiť problém s unikajúcim kyslíkom na ruskom segmente Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) v module Zvezda. Podľa ruskej vesmírnej agentúry (Roskosmos) je však situácia pod kontrolou a posádke ISS nehrozí žiadne nebezpečenstvo. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA.


Posádka na palube ISS pred nedávnom strávila týždne hľadaním miesta, odkiaľ unikal vzduch - našli ho tak, že v priestore, kde panuje bezváhový stav, sledovali pohyb vrecúška s čajom. Keďže čajové vrecko sa pohybovalo v závislosti od prúdenia vzduchu, kozmonauti jeho sledovaním vypátrali poškodené miesto a utesnili ho. Doteraz nie je známe, čo únik vzduchu spôsobilo.

Onedlho však podľa všetkého došlo vo vstupnej časti modulu Zvezda k ďalšiemu úniku vzduchu, tentokrát ale na inom mieste, píše DPA.

Kozmonauti počas komunikácie s veliacim strediskom v Moskve diskutovali aj o prípadnom utesnení poškodenej časti, čo by ale ovplyvnilo celkovú prevádzku ISS.

Astronaut NASA tvrdil, že stretol mimozemský život
19 | 12 | 2020 | Mikuláš Gera


Šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin v sobotu uviedol, že na vesmírnej stanici sú zásoby kyslíka, ktoré je možné v prípade potreby použiť. "Ak bude treba, môžeme tiež využiť naše vzťahy s NASA a okrem vlastnej nákladnej lode Progress poslať na ISS časť zásob vrátane kyslíka aj prostredníctvom americkej nákladnej lode," uviedol Rogozin.

Pred vyše týždňom (10. decembra) hlásili pre problémy s tlakom z ISS poruchu systému Elektron-VM na výrobu kyslíka umiestnenom na ruskom segmente ISS v module Zvezda. Problém s kyslíkom sa vtedy objavil len pár hodín po tom, ako sa objavila správa, že v americkom segmente ISS vypadla elektrina.

Systém Elektron-VM za posledné dva mesiace zlyhal najmenej päťkrát.

Agentúra DPA konštatovala, že na ISS sa čoraz viac prejavujú problémy súvisiace s jej vekom.

 

Konjunkcia Jupitera a Saturnu, akú uvidíme pred Vianocami, mohla byť betlehemskou hviezdou
Konjunkcia Jupitera a Saturna, ktorá bude pozorovateľná 21. decembra, je tiež jedným z možných vysvetlení pôvodu tzv. betlehemskej hviezdy, ktorá sa po narodení Ježiša Krista zjavila nad jasličkami trom kráľom. Čítať ďalej
19 | 12 | 2020 | tasr