Máme doteraz najhoršie koronavírusové čísla, prognóza je priam desivá
19 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Situácia, aká je u nás v súčasnosti s koronavírusom je doslova alarmujúca. Také veľké čísla počtu nakazených a mŕtvych sme na Slovensku ešte nemali. A vraj to bude ešte horšie.


Zhoršenie situácie s koronavírusom predpovedá epidemiológ a člen konzília odborníkov Pavol Jarčuška, ktorý poukázal na to, že vo štvrtok malo Slovensko historicky najvyšší počet pozitívnych PCR testov, v nemocniciach sa zvýšil počet hospitalizovaných na 2412 osôb a zdvojnásobil sa aj počet úmrtí, pretože priemerne denne zomrie 58 pacientov, informuje portál dnes.24.sk.
Najviac ľudí zomiera na COVID v nemocniciach

Jarčuška varuje, že aktuálne čísla sú „najhoršie, aké kedy videli“. Podľa jeho slov je na umelej pľúcnej ventilácii 159 osôb, pričom minulý týždeň to bolo 136 pacientov. „Sedemdňový priemer vykonaných antigénových a PCR testov sa zvýšil z 3571 na 5323 a stúpla aj ich pozitivita z 9,8 % na 10,8 %. Reprodukčné číslo na Slovensku je na úrovni 1,3. Zvýšil sa aj počet prípadov pozitívnych osôb nad 65 rokov za sedem dní z 2101 na 2944,“ zhrnul epidemiológ najalarmujúcejšie čísla.

Celé Slovensko je podľa odborníkov v rámci tzv. COVID automatu v čiernej farbe. V karanténe je 3231 zdravotníckych pracovníkov a s ochorením alebo na ochorenie COVID-19 zomrelo spolu už 1873 osôb, pričom najviac ich zomiera v nemocniciach. Štátny tajomník rezortu zdravotníctva Peter Stachura poukázal, že ku koncu roka očakávajú 3000 hospitali­zovaných v nemocniciach a 230 pacientov bude na umelej pľúcnej ventilácii. Stachura ľudí požiadal, aby počas vianočných sviatkov chodili do nemocnice naozaj len v urgentných prípadoch.

Štúdia: Koronavírus je takmer trikrát viac smrtiaci než chrípka
Približne po roku trvania pandémie je jasné, že nový koronavírus je horší než sezónna chrípka, a štúdia zverejnená v piatok načrtáva, o koľko je horšia. Údaje ukazujú, že smrtnosť medzi pacientmi s ochorením COVID-19 je takmer trikrát vyššia.... Čítať ďalej
18 | 12 | 2020 | tasr

Zdravotníci budú najväčšími hrdinami Slovenska

O pomoc požiadal rezort zdravotníctva všetkých ambulantných špecialistov a študentov medicíny, aby pomohli počas vianočných sviatkov zvládnuť zúfalú situáciu v nemocniciach. Tí, ktorí by chceli pomôcť sa môžu obrátiť na riaditeľstvá nemocníc vo svojich regiónoch. Šéf rezortu zdravotníctva Marek Krajčí sa poďakoval zdravotníkom za ich úsilie a pomoc pri zvládaní náročnej situácie. „Máte moju úctu a rešpekt a v najbližších dňoch sa stanete najväčšími hrdinami Slovenska,“ odkázal všetkým zdravotníkom Krajčí. Zároveň požiadal ľudí, aby dodržiavali všetky opatrenia na zastavenie šírenia koronavírusu, a tiež dodal, že na Ministerstve zdravotníctva fungujú nonstop tímy, ktoré pomáhajú situáciu zvládnuť, informuje v závere portál dnes24.sk.

„Kopal by som ich do zadku...egoistov primitívnych,“ odkazuje Ňarjaš tým, čo zľahčujú koronavírus
Poslanec Národnej rady Erik Ňarjaš (OĽaNO, nevie niektorým svojím opozičným kolegom, či tým, ktorí zľahčujú koronavírus, prísť na meno. Čítať ďalej
08 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.